Σειρά προτάσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο επεξεργάζονται οι τράπεζες.
 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο στόχος είναι το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% των αποδοχών του δανειολήπτη ή ακόμα και το 25% για τις περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλά εισοδημάτων.
 
Επίσης σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των 40 ετών που είναι σήμερα η ανώτερη διάρκεια που εφαρμόζουν οι τράπεζες, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το πλαφόν του 30%.
 
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγα, τρία χρόνια, και η προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία.
 
Τις προτάσεις για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων επεξεργάζεται ξεχωριστά κάθε τράπεζα και σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.