Ομαδικές μηνύσεις εναντίον της Ryanair ετοιμάζονται να καταθέσουν επιβάτες της πτήσης που την Παρασκευή το βράδυ, αντί του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, εγκαταλείφθηκαν στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Ads

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, οι επιβάτες θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν. Κάποιοι από αυτούς διηγήθηκαν την περιπέτειά τους. «Ήρθαν τα λεωφορεία και μας πήραν. Δεν μας ενημέρωσαν ότι υπήρχε άλλη πτήση» είπε ένας εκ των επιβατών, ενώ ο 66χρονος Αλέξανδρος Ανδρέαδης, σημείωσε: «Περάσαμε μεγάλη ταλαιπωρία, γύρω στις 20 ώρες, κανείς δεν μας έλεγε την αλήθεια». Τον 66χρονο άνδρα περίμενε η κόρη του, η οποία πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Στις 21:55 είδαμε ότι η πτήση θα ακυρωθεί».

«Έχω τρία παιδιά και είμαι τόσες ώρες ταλαιπωρημένος» είπε ένας ακόμη επιβάτης. Πολλοί ακόμη κατήγγειλαν ότι τα λεωφορεία έφτασαν στην Τιμισοάρα, ύστερα από τέσσερις ώρες. Μία επιβάτης, η Θεανώ Κωνσταντινίδου, μιλώντας στην κάμερα λέει πως είδε την κόρη της να κοιμάται πάνω στη βαλίτσα για να αντέξει την πολύωρη ταλαιπωρία του ταξιδιού με το λεωφορείο.

Σπίρτζης: Η ανθρωπιά θυσιάζεται στην κερδοσκοπία

«Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ανάγκες των πολιτών, στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.

Ads

Το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο και ναύλωσε αεροσκάφος της Aegean για την επιστροφή των 89 επιβατών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα επιρρίπτει ευθύνες στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.

«Η Αεροπορική Εταιρεία Ryanair, επέλεξε με δική της ευθύνη, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία της προσγείωσης επισυμβεί οποιαδήποτε εμπλοκή προβλεπόταν ως πρώτο εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Τιμισοάρας, ενώ ως δεύτερο εναλλακτικό Αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει:

«Είναι προφανές ότι η επιλογή της εταιρείας να δηλώσει το αεροδρόμιο της Τιμισοάρας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό των επιβατών, αντί για ένα από τα δεκάδες αεροδρόμια της Ελλάδας και αρκετά σε μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη, οφείλεται στην πολιτική προτεραιότητας χαμηλού κόστους της αεροπορικής εταιρείας».

Ερώτηση στην Κομισιόν

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. «Η Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες που θέτουν τους επιβάτες και τα δικαιώματά τους σε προτεραιότητα, όταν αυτά συγκρούονται με τέτοιες πολιτικές χαμηλού κόστους των αεροπορικών εταιριών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης, κάνοντας αναφορά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004 ο οποίος αναφέρει ρητά ότι η αεροπορική εταιρία φέρει την ευθύνη των επιλογών αναφορικά με τέτοιες έκτακτες συνθήκες. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την Κομισιόν να λάβει πρωτοβουλίες οι οποίες «θα θέτουν πραγματικά σε προτεραιότητα τους επιβάτες και την ασφαλή και δίκαιη μεταχείρισή τους».

«Συγγνώμη»…

Σε ανακοίνωσή της η Ryanair αναφέρει: «Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στην Τιμισοάρα και οι πελάτες μας είτε μεταφέρθηκαν με λεωφορείο που οργανώθηκε άμεσα προς τη Θεσσαλονίκη ή οι πελάτες μπορούσαν να περιμένουν να οργανωθεί μια εναλλακτική πτήση. Όσοι επέλεξαν να μην επωφεληθούν από τη μεταφορά με πούλμαν, τους προσφέρθηκε διαμονή σε ξενοδοχείο στην Τιμισοάρα. Έκτοτε οι πελάτες αποχώρησαν αεροπορικώς ή επωφελήθηκαν από την εναλλακτική μεταφορά που οργανώθηκε και θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη αργότερα σήμερα το απόγευμα. Η Ryanair ζητά ειλικρινά συγγνώμη για την εκτροπή της πτήσης αυτής, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου μας».