Την επιστροφή στην κανονικότητα της ρουσφετοκρατίας επιχειρεί η ΝΔ στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, με συνταγή… ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ads

Την ώρα που αποδεικνύεται μέσα στις δικαστικές αίθουσες ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore μέσω της οποίας οι εκάστοτε γαλάζιες και πράσινες κυβερνήσεις εξυπηρετούσαν τους «πελάτες» τους, η νυν κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει το καθεστώς λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος στο εξής θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και «σκοτώνει» το ΚΕΘΕΑ καταργώντας το αυτοδιοίκητό του. Στόχος να επανιδρυθεί το κράτος εν κράτει που κάποιοι είχαν στήσει μέσω του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ έφερε στο φως της δημοσιότητας σημεία και τέρατα. Ο οργανισμός λειτουργούσε επί χρόνια σαν μια τεράστια μαύρη τρύπα που ρούφαγε δημόσιο χρήμα για να διατηρεί ένα φαύλο σύστημα πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων. Λειτουργούσε στα αλήθεια σαν ένα μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας που διαχειριζόταν ρουσφετολογικές προσλήψεις – ακόμα και γυμναστριών που δίδασκαν αερόμπικ- και διένειμε διαφημιστικά κονδύλια σε φίλους και ημετέρους – ακόμα και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες για το πλέξιμο με το βελονάκι. Έκρυβε επίσης στα ταμεία του μαύρο χρήμα και σε κρύπτες, αποδείξεις τιμολόγια και κινήσεις λογαριασμών που έψαχναν επί χρόνια οι αρχές.

Την ίδια στιγμή «έχανε» υπέρογκα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους, ενώ έδινε 17 εκατ. ευρώ για να αγοράσει κτίρια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και αποπεράτωνε άλλα, όχι μία αλλά τέσσερις φορές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιρνε επίσης δάνεια με «μπακαλόχαρτα» και αγόραζε αντιγριπικά εμβόλια σε ποσότητες που θα μπορούσαν να καλύψουν όλη την Αφρική, ενώ σέρβιρε φακές που κοστίζαν 12,5 ευρώ το πιάτο και είχε κάνει τη συντήρηση των δομών του μια οικογενειακή και υπερκοστολογημένη υπόθεση. Κι όλα αυτά με την «ευλογία» του εκάστοτε υπουργού Υγείας.

Ads

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore του ελληνικού Δημοσίου και των ρουσφετιών» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της παράνομης πρόσληψης 140 ατόμων από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2005, χωρίς να γίνει καμία απολύτως προκήρυξη θέσης και χωρίς την απαιτούμενη πράξη υπουργικού συμβουλίου. Τα συγκεκριμένα άτομα μάλιστα αν και προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι το φθινόπωρο είχαν γίνει μόνιμοι και είχαν ήδη πάρει «διαβατήριο» προς διάφορα υπουργεία και πολιτικά γραφεία.

Αν και η φράση της εισαγγελέως μπορεί να ακούγεται περίεργη από τα χείλη ενός λειτουργού της Δικαιοσύνης, τα έργα και οι ημέρες του ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζουν πράγματι τον τρόπο που λειτουργούν οι offshore εταιρείες. Ως οργανισμός ήταν άλλωστε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καθεστώς που του έδινε την ελευθερία να κάνει τις δουλειές του «κάτω από το τραπέζι».

Στα τέλη του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ για πρώτη φορά στο δημόσιο λογιστικό, ενώ με τον νόμο στις αρχές του 2019 το ΚΕΕΛΠΝΟ μετεξελίχθηκε στον ΕΟΔΥ και σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με σκοπό να γίνει ένας αξιόπιστος και ευρωπαϊκών προδιαγραφών δημόσιος οργανισμός που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά όμως κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του Δημοσίου, ώστε να αποκοπεί οριστικά και αμετάκλητα από το φαύλο παρελθόν του.

Τι κι αν όλα αυτά αποτελούν παρελθόν όμως, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ σε ένα ακόμη πολιτικό της vertigo, προσπάθησε να γυρίσει τον χρόνο πίσω ψηφίζοντας εκ νέου ένα νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΕΟΔΥ, που… λειτουργεί ήδη από την αρχή του χρόνου. Η πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να κατεβάζει νομοσχέδια και τροπολογίες που είναι ήδη ψηφισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τα πιστωθεί πολιτικά, δεν είναι κάτι νέο. Το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν έχει προηγούμενο, αφού ξανάφερε στη Βουλή τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση του ΕΟΔΥ στη θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά προσέθεσε σε αυτόν κρίσιμες διατάξεις προκειμένου να γίνει και πάλι, ο ΕΟΔΥ το γνωστό «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ!

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα 16 άρθρα του νόμου είναι, επί της ουσίας, αντιγραφή των αντίστοιχων 16 άρθρων του νόμου 4600/19, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι σήμερα, μετατρέπεται και πάλι σε Ιδιωτικού Δικαίου. Επιπρόσθετα, ο ΕΟΔΥ θα εξαιρείται στο εξής από την υποχρέωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας την ευκαιρία στον αρμόδιο υπουργό και τους κομματάρχες της ΝΔ να προσλαμβάνουν, νύχτα ή μέρα, όποιον κομματικό «φίλο» τους επιθυμούν, όπως με το παλιό καθεστώς, στήνοντας μια πελατειακή φάμπρικα βολέματος που στο μέλλον θα αποτελέσει όχημα για μονιμοποιήσεις “«από το παράθυρο».

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπονόησε ότι η κυβέρνηση πιθανόν να σχεδιάζει με αυτόν τον τρόπο την επαναφορά «από το παράθυρο» όσων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ απολύθηκαν λόγω της εμπλοκής τους με τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη λειτουργία του Κέντρου προκειμένου να αποφύγει «εκπλήξεις». «Το σήμα που δίνει το υπουργείο δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα της αδιαφάνειας, της κακοδιαχείρησης, της ρουσφετοκρατίας, της ευνοιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, απευθυνόμενος στον διάδοχό του Βασίλη Κικίλια.

Σε μία παράλληλη σχεδόν εξέλιξη, η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, η διοίκηση του οποίου θα περάσει πια υπό τον έλεγχο της, δίνοντάς της τη δυνατότητα να μπορεί να διορίζει το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό του. Η απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το ΚΕΘΕΑ να καταγγέλλει ότι «η “εκσυγχρονιστική” παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.

Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις». Μάλιστα επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία αλλά και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, που μίλησαν τις προηγούμενες μέρες στο tvxs.gr, δεν στάθηκαν μόνο στο σκέλος της εξυπηρέτησης κομματικών και πελατειακών αναγκών μέσω ενός φορέα που θα πατήσει στα χνάρια του άλλοτε ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά έκρουσαν και τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη μπίζνα που κρύβεται σε αυτές τις αποφάσεις… την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα της θεραπείας των εξαρτήσεων.

Με ένα σμπάρο… δυο τρυγόνια!