Πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης είχαν οι αρχές, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος μετέβει στις φυλακές Τρικάλων, απ΄όπου αποπειράθηκε χθες να αποδράσει με ελικόπτερο ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός. Ο Παναγιώτης Βλαστός νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ σε καταγγελίες προχώρησε ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Βλαστός, από εγκληματική αδιαφορία των αρχών, δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά σε ένα τύπου ιατρείο.

Ads

 
«Είχαμε πληροφορία ότι είναι κάποιες φυλακές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Τρικάλων», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Σε άλλες δηλώσεις του αργότερα στη ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα στις φυλακές Τρικάλων σε σύγκριση με άλλες φυλακές και επανέλαβε  ότι από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε πληροφορίες για σχέδια απόδρασης από καταστήματα κράτησης, μεταξύ των οποίων και αυτό των Τρικάλων. «Πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, δόθηκαν κάποιες οδηγίες και με την αυτοθυσία που επιδείχθηκε από τους φύλακες απεφεύχθη αυτή η απόδραση», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.


 
Και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ανέφερε χθες ότι η πληροφορία για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στη διάθεσή του συγκεκριμένη πληροφορία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, για το λόγο αυτό είχε μπει πρόσθετο πλέγμα στις φυλακές Τρικάλων.
 
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο Mega ο δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού έκανε λόγο για στημένη επιχείρηση με στόχο τον εντυπωσιασμό και υποστήριξε ότι οι φρουροί δεν έπρεπε να πυροβολήσουν. «Δεν έπρεπε να τους πυροβολήσουν…Να αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες, αλλά όχι με πυροβολισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για «εγκληματική αδιαφορία των αρχών να έχουν τον Βλαστό σε ένα τύπου ιατρείο των φυλακών και να μην τον πάνε στο νοσοκομείο».


 
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης, Ι. Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε ότι οι εξωτερικοί φρουροί ανταπέδωσαν στα πυρά που δέχθηκαν. «Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα;…Αυτά που ακούμε είναι πρωτόγνωρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από τύχη δεν υπήρξε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός, σημείωσε σε δηλώσεις του στον Alpha 989, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος, και εξέφρασε γενικότερα την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αντώνης Αραβαντινός, ο οποίος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, παρατήρησε πως δεν πρέπει να μείνουμε στους επαίνους για την αποτροπή της απόδρασης, αλλά να δούμε την πραγματική εικόνα των φυλακών, που είναι σε απόλυτα οριακό σημείο, παρατήρησε.  Από τύχη δε σκοτώθηκε κάποιος και δεν πέτυχε η απόδραση, ανέφερε και εκτίμησε – χωρίς όπως είπε, να γίνει μάντης κακών – ότι τέτοια εγχειρήματα θα ξαναεπιχειρηθούν.  
 
Η απόπειρα της απόδρασης
 
Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης, η απόπειρα απόδρασης έγινε περίπου στις 17.00 μ.μ της Κυριακής. Στο ελικόπτερο  επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του».
Οι επιβαίνοντες «άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».


 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βλαστός προσπάθησε δύο φορές να ανέβει στην ανεμόσκαλα που είχε ρίξει το ελικόπτερο, αλλά η ανεμόσκαλα έμπλεξε κάπου και ο βαρυποινίτης έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια, από την πτώση του, ενώ ο χειριστής έχει τραυματιστεί στο χέρι.
 
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο καθηλώθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των φυλακών, λόγω μηχανικής βλάβης η οποία προκλήθηκε από τα πυρά των φρουρών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών «έπεσαν» περίπου 300 με 400 σφαίρες.
 
Σε εξέλιξη έρευνες
 
Όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο συνελήφθησαν, ενώ τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας. Στο πλαίσιο των ερευνών, η είσοδος των φυλακών είναι κλειστή και επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν σχέση με αυτές, ενώ δίπλα στο ελικόπτερο που προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής, βρίσκεται αστυνομική δύναμη.
 
Σημειώνεται ότι ο Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
 
Ο Βλαστός είχε προσπαθήσει να αποδράσει και πάλι από τις φυλακές (τότε του Κορυδαλλού) στις 12 Δεκεμβρίου του 2011 και μάλιστα είχε κρατήσει ομήρους.
 
Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009.