Ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας Ευγενίας Τζωρτζάτου αναμένεται να βρεθεί λίγο μετά τις 9 το πρωί η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να απολογηθεί για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας. 

Ads

Σύμφωνα με τον συνήγορο της 34χρονης, Αλέξη Κούγια, η εντολέας του μετά από τρεις προθεσμίες που έχει λάβει, θα απολογηθεί στην δικαστική λειτουργό σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, μέσω απολογητικού υποπνήματος 120 σελίδων.
Όπως εκτιμάται, η απολογητική διαδικασία θα διαρκέσει πολλές ώρες και η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν αναμένεται να δώσει το «παρών» στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Έτσι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, εφόσον η κατηγορουμένη δεν θα μπορεί να παραστεί λόγω της απολογίας της στην ανακρίτρια, θα δώσει διακοπή της συνεδρίασης για άλλη δικάσιμο.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα απολογηθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή σχετικά με τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας στις 13 Απριλίου 2019 στο Νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού, όπου το κοριτσάκι είχε κάνει επιτυχή θεραπεία για «λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου» και θα έπαιρνε εξιτήριο άμεσα, καθώς και τον θάνατο της έξι μηνών Ίριδας στις 21 Μαρτίου 2021 στο δωμάτιο που κοιμόταν με την μεγάλη της αδελφή Τζωρτζίνα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξ αρχής αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες με τον συνήγορό της να κάνει λόγο για «την δικαστική πλάνη του αιώνα». Μία «πλάνη» που σύμφωνα με την υπεράσπιση της μητέρας των τριών παιδιών, εν πολλοίς οφείλεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις ιατροδικαστών αλλά και σε απουσία σοβαρών αντεπιχειρημάτων από την προηγούμενη νομική εκπροσώπηση της κατηγορουμένης. Κατά τον κ. Κούγια , η γνωμοδότηση των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά σε ότι αφορά τα δύο μικρότερα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, είναι «κωμικού περιεχομένου» και θα καταρριφθεί με πλήθος επιστημονικών εκτιμήσεων ιατροδικαστών που ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων ή πραγματογνώμονες θα δώσουν εντελώς άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Ads

Η σημερινή διαδικασία θεωρείται κρίσιμη για τη συνολική εξέλιξη της ποινικής εμπλοκής της Ρούλας Πισπιρίγκου, με τον συνήγορό της να έχει δηλώσει πριν λίγο καιρό, πως αναμένει ή επιδιώκει με την παράθεση πληθώρας επιστημονικών δεδομένων, ότι η εντολέας του δεν θα κριθεί προφυλακιστέα για αυτήν τη δικογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, η ποινική πορεία συγκεκριμένης δικογραφίας φαίνεται πως δεν αφήσει ανεπηρέαστη την εξελισσόμενη, πλέον, δίκη για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Αν με το πέρας της ανάκρισης, που από σήμερα μετά την απολογία της 34χρονης, μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της, το Συμβούλιο που θα κρίνει την υπόθεση διατάξει την παραπομπή της 34χρονης σε δίκη και για τις δύο μικρότερες κόρες της, πρόθεση του κ. Κούγια είναι η συνένωση των δικογραφιών ώστε η Ρούλα Πισπιρίγκου να δικαστεί σε μία δίκη για όλες τις βαριές εγκληματικές ενέργειες κατά των παιδιών της, που της αποδίδονται. Αν πάλι , το Συμβούλιο αποφανθεί ότι η 34χρονη δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, ο αντίκτυπος μίας τέτοιας δικαστικής κρίσης θα είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό χαρτί για την κατηγορούμενη για την δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα (9/1) για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σε περίπτωση που δεν διακόψει εκ νέου τη συνεδρίαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, θα ακούσει από το εδώλιο της κατηγορούμενης τα όσα έχει να εξιστορήσει ο Μάνος Δασκαλάκης. Ο εν διαστάσει σύζυγός της θα σταθεί απέναντι της και αναμένεται να επαναλάβει τα όσα κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης ενώπιον της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.

Τότε ο Μάνος Δασκαλάκης αναφερόμενος στο θάνατο της πρωτότοκης κόρης τους Τζωρτζίνας είχε αναφέρει:

«Μέχρι το μοιραίο περιστατικό δεν ήμουν στο νοσοκομείο και έμαθα για την απώλεια της κόρης μου ενώ ήμουν εντός του λεωφορείου από Πάτρα για Αθήνα. Το χρονικό διάστημα που νοσηλευόταν το παιδί στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού επικοινωνούσα με το παιδί μέσω βίντεο κλήσεων που έκανα στη μητέρα του. Την ώρα που μου ανήγγειλαν την απώλεια της μικρής ήμουν στο λεωφορείο στην περιοχή του Κιάτου…Φθάνω στην Αθήνα, με παραλαμβάνει το αφεντικό μου και πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Εκεί βλέπω τη Ρούλα καθισμένη σε μια καρέκλα έξω από το δωμάτιο. Της μίλαγα αλλά δεν απαντούσε. Ήταν σε κατάσταση σοκ και μετά από λίγο βγήκαν οι νοσηλεύτριες από το δωμάτιο και μας είπαν να μπούμε μέσα να δούμε το παιδί. Μόλις μπήκαμε, η Ρούλα αγκάλιασε το παιδί και ξέσπασε σε κλάματα και λυγμούς. Το ίδιο και εγώ, μη μπορώντας να καταλάβω τι είχε συμβεί».

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με τον Μάνο Δασκαλάκη, η συμπεριφορά της 34χρονης είχε αρχίσει να τον… ξενίζει και να του γεννά ερωτήματα, καθώς, όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ενώπιον της ανακρίτριας, «Διαπίστωσα ότι είχε μια ανησυχία και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά μέσα εκθέτοντας τις δικές της απόψεις και έχοντας συνεχώς το νου της αν θα πουν κάτι σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας ή αν έχουν ανακαλύψει κάτι. Ο τρόπος αυτός δεν μου άρεσε και μάλιστα της έλεγα για ποιο λόγο είχε απορροφηθεί τόσο πολύ και είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές μιλώντας για τα αίτια θανάτου του παιδιού μας»