Οι «λεονταρισμοί» της ΕΕ έναντι της Ρωσίας στο φυσικό αέριο, με περιορισμό των εισαγωγών του ως μέρος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός επέφεραν μεγαλύτερο πλήγμα στην πρώτη, αφετέρου, οδήγησε στο γκροτέσκο αποτέλεσμα, η Gazprom να κερδίζει πουλώντας στους δυτικούς… LNG, το οποίο είναι εκτός κυρώσεων.

Ads

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τα οποία επικαλείται ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, αναφορικά με την πορεία των εισαγωγών και της κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα, αλλά και των εξαγωγών μέσα από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, για το εννιάμηνο του 2023, στη Ρεβυθούσα, στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την εμφάνιση τους έκαναν δεξαμενόπλοια με ρωσικό LNG.

Μάλιστα το μερίδιο των ποσοτήτων που έφτασαν στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα ανήλθε στο 26% του συνόλου των εισαγωγών.

Τα φορτία ισοδυναμούσαν με 6,27 TWh (Τεραβατώρες).

Το αμερικάνικο LNG διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του με 38,9%. Οι ποσότητες ήταν στις 9,36 TWh.

Ads

Οι ποσότητες του ρωσικού LNG απέσπασαν στο εννιάμηνο το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο της αγοράς, ενώ τα συγκεκριμένα φορτία βρήκαν προφανώς χώρο λόγω της μείωσης κατά 49,91% των αμερικανικών φορτίων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά και των λιγότερων κατά 24,82% εισαγωγών από την Αλγερία (ήταν στις 2,97 TWh).

Αυξημένες κατά 50,45% ήταν οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως το ρωσικό LNG έχει αρχίσει και κερδίζει εδαφος στις αγορές μια και η προμήθεια του γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές.

Τα φορτία που έφτασαν στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προορίζονταν τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για εξαγωγές στις βαλκανικές αγορές.