«H Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές προκλήσεις οικονομικές, φορολογικές και δημοσιονομικές, οι οποίες ενδιαφέρουν την Ευρωζώνη», δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. «Απαιτείται κατεπειγόντως το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ads

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίμησε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι το 2010 πρέπει να αρχίσει μια δημοσιονομική παγίωση, ενώ η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος εντός τριετίας πρέπει να υποστηριχθεί με συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα.

«Το πρόγραμμα σταθερότητας θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα και μετά τη συζήτηση που είχαμε είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να μπορέσει να καταπολεμήσει τα προβλήματα», είπε ο κ. Rompuy.

Ο κ. Rompuy χαρακτήρισε το 2010 είναι έτος προκλήσεων και τ»ο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, αλλά και την ανάπτυξη», τονίζοντας ότι θέλουμε νέα στρατηγική για το 2020 και γι’ αυτό πρότεινα τη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου προκειμένου να γίνει ενδελεχής συζήτηση για την οικονομία της ΕΕ αλλά και για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ads

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η κινητήρια δύναμη και υπογράμμισε ότι χωρίς την Ένωση τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης θα είναι ακόμα πιο περιορισμένα.

Τέλος ο κ. Rompuy είπε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια στη συζήτηση που άνοιξε στην Κοπεγχάγη.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σύμπτωμα χρόνιων προβλημάτων και το σημαντικότερο είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας την οποία εμείς εγγυόμαστε ότι θα κατακτήσουμε και πάλι, τόσο έναντι του ελληνικού λαού, όσο και έναντι των εταίρων μας στην ΕΕ», δήλωσε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα είναι και μία πράξη ανασυγκρότησης της χώρας, στο οποίο θα αποτυπώνονται και θεσμικές αλλαγές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και στο στόχο για μείωση του ελλείμματος σε διάστημα μίας τριετίας, στόχος ο οποίος θα συνοδεύεται και με την αξιοποίηση των κονδυλίων για τη στροφή της οικονομίας της χώρας στο ανταγωνιστικό μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον κ. Rompuy για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τα θέματα αυτά, στη Frontex, στην πολιτική της ΕΕ προς τρίτες χώρες αλλά και στην ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα θέματα αυτά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το θέμα με την «ατζέντα 2014» την πρόταση, δηλαδή, που έχει υποβάλει για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ στη χρονιά αυτή, λέγοντας ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε πριν 100 χρόνια με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σταθερότητα και κανόνες ευνομίας στην περιοχή, ενώ ο προσανατολισμός αυτός θα συμβάλει τόσο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές, όσο και στην επίλυση διμερών και περιφερειακών προβλημάτων.

Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ρόμπαϊ ετέθησαν και μια σειρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με πρώτα εκείνα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και με την Ελλάδα να θέλει να προωθήσει την ενταξιακή τους πορεία.

Στο γεύμα εργασίας παρακάθισαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

«Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα. Συνεργάτες και συνένοχοι είναι και τώρα στη νέα αντιλαϊκή θύελλα που εξαπολύουν. Για να την αποκρούσει ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να τον παγιδεύσουν και πάλι στο δρόμο που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καμιά συναίνεση και ανοχή. Ανυπακοή και αντεπίθεση για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου» για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, τη λαϊκή εξουσία», σχολίασε σχετικά με τη συνάντηση Παπανδρέου-Rompuy το ΚΚΕ.