«Το μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί, η τρόικα βάσισε τις πολιτικές της σε λάθος στοιχεία», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πως μπήκε η Ελλάδα στα στα μνημόνια.
«Μπορούσαμε να το αποφύγουμε το μνημόνιο με πιο ευέλικτα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας ως «ψεύτικο» το δίλημμα μνημόνιο ή πτώχευση, που είχε τεθεί. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε πως οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ επιβεβαιώθηκαν αν και είχαν απαξιωθεί από την τρόικα. «Τους προειδοποιούσαμε για ανεργία 30% λόγω των υφεσιακών μέτρων και μας απαξιώναν λέγοντας πως αν φτάσει η ανεργία στο 30% θα γίνει επανάσταση στην Ελλάδας», τόνισε ο Σάββας Ρομπόλης
Όπως τόνισε Ρομπόλης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντε Ρουζ, ζητούσε και έκανε παρεμβάσεις για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους. «Οκτώ στα δέκα στοιχεία των τροϊκανών, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ήταν λάθος. Δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορείς εξ αποστάσεως να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα όπως είναι η ανεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διαφώνησε με τους χειρισμούς που έγιναν και έβαλαν τη χώρα σε συνθήκες μνημονίου, ενώ αντικρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι μόνες λύσεις που υπήρχαν ήταν ή μνημόνιο ή πτώχευση, αντέτεινε ότι «δεν πτωχεύουν τόσο εύκολα χώρες με ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και τρία εκατομμύρια νοικοκυριά». «Ήθελε ψυχραιμία. Μπορεί να ήταν δύσκολη η κατάσταση, όμως μπορούσε να έχει χειρισμούς πιο ευέλικτους και να αποφύγει το μνημόνιο. Έπρεπε να μείνουμε στην Ευρώπη, να κάνουμε εξυγίανση αλλά με μέτρα που θα είχαν συγκεκριμένα αναμενόμενα αποτελέσματα και όχι αυτά που εφαρμόστηκαν» τόνισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης, δεν βοηθούν «διατυπώσεις περί τιτανικού, αντίθετα δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε οικονομίες με ανάπτυξη». Τέλος, χαρακτήρισε λάθος τη συνταγή του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η στρατηγική του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα τελευταία χρόνια, είχε δύο πυλώνες. Την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του νομίσματος. «Φοβάμαι ότι αν και στην Ελλάδα αυτό που θα συμφωνηθεί δεν θα αφήνει πόρους στην οικονομία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τότε θα γίνει και εδώ ότι έγινε και στην Λατινική Αμερική και θα έχουμε διαχείριση φτωχοποίησης του πληθυσμού» επεσήμανε.
Νωρίτερα κατέθεσαν και ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν του μνημονίου και το χαρακτήρισαν μονόδρομο, καθώς όπως είπαν δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη για την πρόβλεψη του πρώτου μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 6%, δήλωσε: «Το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε σωστά, ενώ και ορισμένοι στόχοι του μνημονίου αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ότι έπρεπε να ήταν σε άλλη κατεύθυνση. Έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή στα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία ή σε στοχευμένες περικοπές και όχι στα δημοσιονομικά. Η συσσωρευμένη ύφεση θα είχε αποφευχθεί, αν τα μέτρα ήταν περισσότερο διαρθρωτικά και η δημοσιονομική παρέμβαση περισσότερο στοχευμένη».
«Αν είχαμε κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές μια 10ετια νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Θα είχαν γίνει με λιγότερο πόνο και με μεγαλύτερη απόδοση. Το πρόβλημα το γνωρίζαμε από το 2009. Η κρίση ήταν ante portas, αν είχαμε αντιδράσει ένα χρόνο νωρίτερα με συναίνεση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», είπε.
Και ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας υποστήριξε πως δεν υπήρχε άλλη λύση, σημειώνοντας ωστόσο πως υπήρξαν λάθη και αστοχίες. «Το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση στην ελληνική οικονομία, αλλά ότι η παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από την Αμερική το 2007, πυροδότησε τις καχεξίες και τα ενδογενή αίτια που υπήρχαν, τα οποία δεν επιδέχονταν ούτε αναβολή ούτε ευκαιριακή αντιμετώπιση», είπε και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο από την αρχή της προσαρμογής, δεν ήταν να υπάρξει ύφεση και να συρρικνωθεί η οικονομία, αλλά να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο. Με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο κάτι έπρεπε να γίνει. Όχι, όμως, με τρόπο αμφίσιμο και όχι επειδή μας το επιβάλει κάποιος».
«Αν δεν το είχαμε το μνημόνιο, τι άλλο θα είχαμε ως χώρα; Πτώχευση. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συμφωνία, αν δεν περιμέναμε μέχρι τελευταία στιγμή να πάρουμε τις αποφάσεις που πήραμε. Και αν είχαμε πολλούς μήνες νωρίτερα προετοιμαστεί, θα είχαμε καταλήξει σε πιο σωστό πλαίσιο», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.
Σε άλλη ερώτηση βουλευτών, αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους τις καταλογίζει, για τις δραματικές συνέπειες από την εφαρμογή των Μνημονίων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε μια πολύ δύσκολη δυναμική εκείνη την περίοδο. Τι ευθύνη έχει ο καθένας; Να τολμήσω να πω και αυτοί που χειρίστηκαν τα πράγματα αρκετά πριν το μνημόνιο, γιατί ενώ είχαν μπροστά τους αρκετό ευνοϊκό χρόνο, δεν προέβλεψαν να κάνουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα ήταν και πολύ πιο λίγο επώδυνες, αλλά και αυτοί που έβλεπαν ότι αυτό το διεθνές πρόβλημα ερχόταν και στη χώρα μας και έπρεπε να δράσουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Όμως, μπορεί κανείς να πει ότι ήταν τεράστια η αβεβαιότητα, ήταν αχαρτογράφητα τα ύδατα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >