Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως τα 16 ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν στη χώρα μας θα μπορούσαν να γίνουν 3 ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να μπορέσει να υπάρξει μόνο ένα. Επίσης επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τα Μνημόνια.

Ads

«Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αθόρυβα συζητήσεις με τις τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009», τόνισε και πρόσθεσε πως το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία έπεσαν κατά πολύ έξω καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 έκανε λόγο για 17%.

Ο Σάββας Ρομπόλης, αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, είπε πως ο ρυθμός ανέρχεται στο 11%, ποσοστό το οποίο είναι αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ το σχετικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 320 εκατομμύρια το χρόνο. «Το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι πρωτίστως θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων», τόνισε.

Ο κ. Ρομπόλης επισήμανε και το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως σημείωσε σήμερα υπάρχουν συνολικά 13 ταμεία, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν τρία και αργότερα, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα.

Επίσης ανέφερε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την μελέτη που έχει συντάξει και αφορά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050. Τα κύρια προβλήματα του συστήματος είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 άτομα, και η γήρανση του πληθυσμού. 

Ads