Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από τη Δευτέρα η Αθήνα, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται επί ποδός, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την απόλυσή τους. Εργαζόμενοι στους δήμους και δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν από το πρωί μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις της χώρας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί έφτασαν ως τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, όπου συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι όλοι τους θα απορροφηθούν. Στη συνέχεια, δημοτικοί υπάλληλοι και δημοτικοί αστυνομικοί κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου αντιπροσωπεία των δεύτερων συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με επικεφαλής τον Θ.Μπαλασόπουλο. Τμήμα της κινήθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η πορεία τους ανακόπηκε από αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της δημοτικής αστυνομίας, εκ μέρους της ΝΔ υπήρξε δέσμευση για απορρόφηση όλων των δημοτικών αστυνομικών σε νέες θέσεις, όπως στην ΕΛΑΣ ή τις φυλακές ή τους δήμους.

Οι κ.κ. Παπαμιμίκος και Κεδίκογλου δέχθηκαν, επίσης, και αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων. Οι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν και ολιγόλεπτη συνομιλία έξω από τα γραφεία της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διετέλεσε στο παρελθόν δήμαρχος Αθηναίων. «Εγώ, επειδή πήρα τους περισσότερους από σας, επί των ημερών μου, ξέρω πόσο πολύ αξίζετε. Άρα, δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Ξέρω τα προσόντα σας, ξέρω τα πτυχία σας… Κανείς δεν είπε ότι δεν αξίζετε. Εγώ πρώτη, έχω βγει και τα έχω πει αυτά», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.
 
Οι δημοτικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν τη μοτοπορεία τους λίγο μετά τις 12:00 από την πλατεία Καραϊσκάκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιούνται επίσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με πρωτοβουλία των συλλόγων – μελών της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Περιφέρεια.
 
Παράλληλα, τη Δευτέρα στις 20:00 το βράδυ η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα συμμετάσχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες – μέλη της στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και συναυλία καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης: Τριήμερες δράσεις από ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου 

Ads

 
Από σήμερα και έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου, μετά από απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας οι δήμοι που αντιδρούν στην κινητικότητα. Σημειώνεται πως την Τετάρτη τίθεται σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου όπου δεν θα λειτουργήσει απολύτως τίποτα.
 
Η ΚΕΔΕ θα έχει τη Δευτέρα στις 16:00 συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Νωρίτερα το μεσημέρι, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτήν συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι μία ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Θέλει ένα άλλο κράτος, ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, που λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι τμήμα του κράτους αλλά και τμήμα της κοινωνίας, που εκφράζει την τοπική κοινωνία, είναι ένας αναντικατάστατος δημοκρατικός θεσμός. Και ήταν μία ευκαιρία η συνάντηση μου με τους δημάρχους, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, να τονίσω το σεβασμό και την πίστη μας στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν τώρα όμως προβλήματα, τα οποία είναι άλλοτε ουσιαστικά, άλλοτε προβλήματα αλληλοκατανόησης. Και είπαμε να βρούμε λύσεις, οι οποίες χωρίς να θίγουν τη θεσμική υπόσταση και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του κράτους».
 
«Οι ημέρες της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου θα είναι παραγωγικές και γόνιμες. Ο διάλογος δεν τελείωσε σήμερα. Οι κ.κ. δήμαρχοι θα συναντηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς, εγώ παίρνω την πρωτοβουλία να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό το περιεχόμενο τα συζήτησης και αύριο μπορεί να χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε για να βρούμε κοινά αποδεκτές, εφαρμόσιμες, δημιουργικές λύσεις», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, δήλωσε ότι μετέφερε στον Ευάγγελο Βενιζέλο το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Επίσης είπε ότι μετέφερε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση το όχι της ΚΕΔΕ στις επιπλέον αρμοδιότητες που φαίνεται ότι έχει το οικονομικό παρατηρητήριο, χαρακτηρίζοντας τα άρθρα 76 και 77 που αναφέρονται σε αυτό προσβλητικά.

Στα γραφεία της ΝΔ, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Μαυραγάνης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, έκαναν ενημέρωση στους βουλευτές του κόμματος ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη. Η κυβέρνηση θέλει να κατευνάσει τυχόν αντιδράσεις από τους βουλευτές ώστε να μην υπάρξει κάποια διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία.
 
Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Για την αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στις γειτονιές αλλά και έξω από τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος που πρέπει να μαζεύονται τα απορρίμματα υποχρεωτικά για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προγραμματίζει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Ασκούνη, οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν καθώς εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο», υπάρχει πρόταση για «λουκέτο» διαρκείας στους δήμους και για παραιτήσεις δημάρχων. Μάλιστα, μια μεγάλη μερίδα των δημάρχων έχουν ήδη θέσει στη διάθεση της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τα τρένα δεν θα πραγματοποιούν κανένα δρομολόγιο. Λόγω της 24ωρης απεργίας ματαιώνονται, τη Δευτέρα, τα τελευταία βραδινά δρομολόγια καθώς και τα και τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης, 17 Ιουλίου. Κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια στις τουριστικές αμαξοστοιχίες, με διαδρομές Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και Α. Λεχώνα- Μηλιές.

Ακινητοποιημένος, επίσης, θα είναι αύριο, όλη τη μέρα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται, μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95, από Σύνταγμα/Εθνική Άμυνα ή Χ97, από Δάφνη.

Κανονικά θα λειτουργούν, αύριο, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ. Τη συμμετοχή της στην αυριανή γενική απεργία -με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00- ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα εξυπηρετούνται οι παρακάτω πτήσεις:

  • Πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών- Μακεδονίας,
  • Πτήσεις ελληνικών και ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις,
  • Πτήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις,
  • Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών- πρωθυπουργοί και πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.