Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από την περιοχή ανάμεσα σε Σορωνή και Θολό, φθάνοντας να κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Πεταλούδες, Ψίνθο, Μαριτσά.

Ads

Μάχη για τον έλεγχο των συχνών αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου των περιοχών που αναπτύσσονται, κυρίως σε χαράδρα στο «Κουμούλι», έδιναν μέχρι και χθες το απόγευμα οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και οι εθελοντές, έχοντας εξασφαλίσει μετά από μια ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, την ύφεση της πυρκαγιάς που έκαψε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα δάσους.

Χρειάστηκε να εκκενωθεί η Ψίνθος, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, το στρατόπεδο του Καλαμώνα, τα Μαριτσά και η Δαματριά, ενώ στ’ Αφάντου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η μυρωδιά καμένου κατέκλυσε σχεδόν όλο το νησί. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από τα αεροπλάνα, ενώ σε συνδυασμό με την ολονύκτια μάχη που έδιναν πυροσβέστες και εθελοντές, (πολλοί από τους οποίους ήταν νέα παιδιά) η κατάσταση φαίνεται πως έχει τεθεί ύπο έλεγχο.

Ads

Σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα  Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, αναφέρει «3η μέρα σερί…. το θηρίο τέλος… Αντέχουμε ακόμα ευχαριστούμε για τις ευχές σας ήταν η δύναμη μας».

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πλέον σε ύφεση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Εκτεταμένα Black Out σε ρεύμα και υδροδότηση

Ωστόσο, ο τοπικός Τύπος αναδεικνύει σοβαρές δυσλειτουργίες στη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στο νησί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Δημοκρατική», κάτοικοι και επισκέτπες του νησιού είχαν «να αντιμετωπίζουν όχι μόνο την αγωνία της πυρκαγιάς, την αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνθήκες καύσωνα και καπνού, αλλά κι ένα εκτεταμένο Black Out και συνακόλουθα την αδυναμία υδροδότησης μεγάλων περιοχών, σε Νότια και Κεντρική Ρόδο ως και στα Κοσκινού.».

«Σε μια περιοχή που είχε τεθεί υπό έλεγχο και επιτήρηση με δεδομένη την επικινδυνότητα της ημέρας, όπως είχε ορίσει το Συντονιστικό Όργανο και είχε ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, ξέσπασε η πυρκαγιά πλησίον της Παναγιάς Παντάνασσας και προκάλεσε βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σορωνής.

Από την 15.00 ξεκίνησε η διακοπή ηλεκτροδότησης για να λάβει καθολικό σχεδόν χαρακτήρα τρεις ώρες μετά. Η ηλεκτροδότηση στο νησί ξεκίνησε σταδιακά από την 22.00 ώρα της Κυριακής σε ελάχιστες περιοχές και επανήλθε (πλήν της Ιξιάς) λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αρχικώς τονίστηκε ότι τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν είχαν “πιάσει” την φωτιά και ότι την είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο… όταν λίγη ώρα αργότερα η ενημέρωση ήταν ότι εκκενώνεται η κοιλάδα των Πεταλούδων από επισκέπτες!!

Η επιτήρηση δεν λειτούργησε επαρκώς με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα με καθυστέρηση κι ενώ είχε καταστεί η όλη κατάσταση αφόρητη.

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης.

Αρμοδίως δηλώθηκε ότι η βλάβη προκλήθηκε διότι κάηκε το κεντρικό καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει και τα δύο εργοστάσια και κατόπιν, από τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι μηχανές του εργοστασίου.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Οι συνεχείς ρίψεις νερού δεν επέτρεπαν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Η απώλεια ηλεκτροδότησης προκάλεσε διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να αδειάσουν γρήγορα οι δεξαμενές και να διακοπεί για περισσότερο από 8 ώρες και η υδροδότηση.

Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και διακοπή των τηλεπικοινωνιών όσο της κινητής όσο και σταθερής τηλεφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα κεραίες κινητής τηλεφωνίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας ενώ υπήρξε και φόρτος του δικτύου με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κινητά τηλέφωνα ενώ από την διακοπή του ρεύματος λόγω ευρυζωνικότητας διεκόπη και η λειτουργία των σταθερών τηλεφώνων.».

Πηγή: dimokratiki.gr, rodiaki.gr