Για έκτη μέρα συνεχόμενη καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστική, Γιάννη Αρτοποιό, η φωτιά στο νησί καίει σε τρία ενεργά μέτωπα. Συγκεκριμένα, στη νότια, κεντρική και βόρεια Ρόδο, εν μέσω ισχυρών ανέμων. Συγκεκριμένα, τα κύρια μέτωπα είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν έξι ακόμη περιοχές Λίνδος, Πευκοί, Κάλαθος, Μάσαρη, Μάλωνας και Χαράκι στους κατοίκους τω οποίων ήρθε μήνυμα από το 112.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ αναμένεται η απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους από Τσεχία και δύο από Τουρκία αργότερα μέσα στη μέρα.

Στις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα για την κατάσβεση.

Επιπλέον, κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στη Ρόδο από το βράδυ του Σαββάτου. Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

«Δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, διέψευσε το πρωί της Κυριακής (23/07) πως έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή», προσθέτοντας ότι «διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες» καθώς υπάρχουν μέλη εθελοντικών ομάδων στη Ρόδο που μιλούν για άτομα με μηχανάκια και γκαζάκια.

Μάλιστα, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε: «Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ώστε αν γίνει προσαγωγή να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας». Επισημαίνεται ότι, από το βράδυ του Σαββάτου (22/07), στη Ρόδο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων και Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που θα αναζητήσει την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Απεγκλωβισμός 2.000 ατόμων δια θαλλάσης

Το Σάββατο, χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν, ξενοδοχειακές μονάδες παραδόθηκαν στη φωτιά, με τους τουρίστες να φυγαδεύονται όπως – όπως, κόσμος απεγκλωβίστηκε από θαλάσσης στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, με κάθε είδους πλεούμενο, ενώ για το λόγο αυτό επιτάχθηκαν τουριστικά σκάφη.

https://youtu.be/o3i2S_kMHWw

https://www.youtube.com/watch?v=Gqyj9H5XIHk

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, απομακρύνθηκαν από τις φλόγες δια θαλάσσης περίπου 2.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτέρευσαν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εκγλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.