Πενταετή θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων, έτσι ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2014, καθώς οι επόμενες θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος θα μπορεί να θέσει όποιος έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια.

Ads

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών» τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών προκειμένου να συντάσσουν το προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Συνένωσεις δήμων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1034 δήμους και κοινότητες σε 333 έως 343 και μείωση κατά 65% του αριθμού των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξήγγειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες και επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, οι συνενώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 σήμερα θα περιοριστεί περίπου στους μισούς. Την ίδια ώρα ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες. «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ads

Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων δήμων, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι σήμερα το 88% των δήμων έχουν λιγότερους από δέκα χιλιάδες κατοίκους και έχουν εντάξει κατά μέσο όρο εννέα έργα στο ΚΠΣ. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων είχαν μέσο όρο ένταξης 94 έργα.

Σύμφωνα με το σχέδιο προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες, δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ καθώς και στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων ενώ τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ραγκούση:

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000 ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 ενώ προβλέπεται πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους. Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας.

Οι καλλικράτειοι δήμοι θα τροφοδοτούνται από : Το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν: Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Σε κάθε δήμο άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια, θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Τέλος θα συσταθεί και θα λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ».

«Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας», τόνισε, υπογραμμίζοντας «χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή. «Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

«Αναπτυξιακό άλμα» ο Καλλικράτης

Kατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας στο σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας». Ανέφερε, πως θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, την εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε δε ότι θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης, ώστε «να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ».

Έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση

Συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση συγκαλεί η ΝΔ

«Η ΝΔ συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο Καλλικράτης. Δεν θα συμβιβασθεί με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» δήλωσε από την ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, τονίζοντας ότι «το σχέδιο Καλλικράτης και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου».

ΚΚΕ: ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις

«Η διοικητική αλλαγή Καλλικράτης, που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο Καποδίστριας 2, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Με τον Καλλικράτη η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας».

Κατηγορηματικά αντίθετος ο ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τονίζει ότι «απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα νομαρχιών στους δήμους και στις περιφέρειες. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της». Επιπλέον τονίζει ότι το νέο σχέδιο δεν είναι δημοκρατικό αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και αναπαράγει το δικομματικο σύστημα και στην αυτοδιοίκηση.

Δείτε επίσης: Καλλικράτης και οικονομία στο επίκεντρο του υπουργικού