Σε αρκετά πιο ήπιους τόνους -σε σχέση με τη στάση που τήρησαν πριν από λίγες μέρες οι πρυτανικές αρχές και οδήγησε στη βίαιη αστυνομική επιχείρηση– κινείται η απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Ads

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε αυτή επισημαίνεται πως η Σύγκλητος του ΑΠΘ «επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων στις 22/2/21. Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με τις/τους φοιτήτριες/τές προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα με ακαδημαϊκούς όρους».

Και επιπλέον «ζητεί να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο ΑΠΘ κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας»

Εχει ενδιαφέρον επίσης ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά από την κυβέρνηση να επανέλθουν τα Πανεπιστήμια στην κανονικότητα, δηλαδή να σταματήσει η τηλεκπαίδευση και να υπάρξει «κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», ενώ παράλληλα «καλεί τις/τους φοιτήτριες/τές να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ».

Ads

Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποίησαν  περίπου 30 φοιτητές -εκπρόσωποι συλλόγων που οργάνωσαν τις τελευταίες πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πορείες- θέτοντας τα ζητήματα των ευθυνών για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά και της μακράς αποχής από τα μαθήματα.

«Θέσαμε τρία κομβικά θέματα», αναφέρει μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίζι: «α) ρητή καταδίκη της καταστολής, των ξυλοδαρμών και βασανισμών που υπέστησαν φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας τη Δευτέρα 22/2, καθώς και την άμεση απόσυρση των ψευδών και ανυπόστατων κατηγοριών των συλληφθέντων, β) δέσμευση της Συγκλήτου ότι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί στο ίδρυμά μας, να παραιτηθεί ο πρύτανης Παπαϊωάννου, γ) συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις διαδικασίες της Συγκλήτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρύτανης στη συνεδρίαση εμφανίστηκε να έχει αντιληφθεί ότι η σκληρή γραμμή όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει, αλλά φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σκληρή στάση κράτησαν κυρίως οι αντιπρυτάνεις (Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Ευστράτιος Στυλιανίδης).

Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης της Συγκλήτου έχει ως εξής:

«Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. συνέχισε τη συνεδρίασή της σήμερα 1 Μαρτίου 2021 προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης ήδη για 8η ημέρα και να καθορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Καλεί τους/τις φοιτητές/τριες να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ. Η συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Καλεί εκπροσώπους φοιτητών/τριών σε ανοικτό διάλογο με τα μέλη της Συγκλήτου αύριο Τρίτη 2-3-2021, 9.00 πμ.

Ζητεί να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας.
Επιφυλάσσεται για τη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του Α.Π.Θ., η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος».