Μετά την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος και τα σοβαρά προβλήματα που συναντά η διαχείρισή του και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει βραχυκυκλώσει και, μαζί με αυτό, και τα ΜΜΕ που επιχειρούν να στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή αλλά πρέπει να διαγράψουν μια ξενοφοβική δημαγωγία 5 ετών. Ως επιστέγασμα του χάους που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική ήρθε και η παραδοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού

Ads

Το μπάχαλο στη ΝΔ εντάθηκε από την Τρίτη, όταν κάποιοι βουλευτές, είτε επειδή δεν προσαρμόστηκαν έγκαιρα στην οβιδιακή μεταμόρφωση της κυβέρνησης είτε διαφωνούν και επιμένουν στην προσωπική τους ρατσιστική ατζέντα, όπως οι Κυρανάκης και Πλεύρης, επιχείρησαν να παράσχουν στήριξη σε γραφικές ομάδες «μακεδονομάχων» που διοργανώνουν μπάρμπεκιου σε χώρους φιλοξενίας, ακόμη και να προκαλέσουν χονδροειδώς ακόμη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Άμεσο ήταν το «άδειασμα» από την Ντόρα Μπακογιάννη που δεν δίστασε μιλήσει για βουλευτές που «δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν» και έθεσε το θέμα σε αυτονόητη ανθρωπιστική διάσταση.
 
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να καθησυχάσει με ανάρτησή του για πλαφόν του αριθμού των προσφύγων στο 1% επί του αριθμού των κατοίκων κάθε περιφέρειας, που θα τους υποδεχτεί. Όπως ήταν λογικό, προκύπτουν αριθμοί πολλαπλάσιοι των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα και έτσι οι αντιδράσεις οξύνθηκαν, ενώ, σε αντίθεση με «γαλάζιους» τοπικούς αξιωματούχους και στελέχη του κόμματος, που υιοθετούν τις ακροδεξιές κορώνες ή ακόμη και ενορχηστρώνουν τις αντιδράσεις, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για μια «τυραννική μειοψηφία».
 
Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν βρεθεί και τα ΜΜΕ που επί χρόνια επιχειρούσαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον των προσφύγων και δηλητηρίαζαν την κοινωνία με ακραίες φωνές. Παρακολουθώντας κανείς τις πρωινές εκπομπές, δεν μπορεί να πιστέψει στα αυτιά του για εκφράσεις όπως «δεν χρειάζονται ακρότητες» … «είναι σοβαρό εθνικό θέμα, χωρίς κομματικά χρώματα» … «θα πέσουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες» και συζητήσεις για την ανάγκη «ευρωπαϊκής λύσης». Ακόμη πιο δύσκολη ήταν η συνομιλία πρωινής εκπομπής με ακραίους κατοίκους που αντιδρούν στην έλευση προσφύγων και επικαλούνται «την εγκληματικότητα, τους βιασμούς και τις κλεψιές». Όταν οι δημοσιογράφοι αμφισβητούν την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι κάτοικοι, η «πληρωμένη» απάντηση ήταν ότι «αυτά δείχνετε στις ειδήσεις! Εσείς τα λέτε!»…

Είναι πλέον πολύ αργά για τη ΝΔ και το μιντιακό της μηχανισμό να επανεφεύρουν τη λογική στο θέμα του προσφυγικού και πολύ αμήχανο σε δημοσιογράφους και πολιτικούς να επικρίνουν τον Κ. Κυρανάκη. Πέρα, από ένα οξύ και δυσεπίλυτο ζήτημα, η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί και την ακροδεξιά της πτέρυγα, τη στήριξη που παρείχε για χρόνια στις ρατσιστικές φωνές, ειδικά στην επαρχία που τώρα καλείται να «βάλει πλάτη». Αλλά και το γεγονός ότι ο μηχανισμός που είχε αναλάβει να δαιμονοποιήσει τους πρόσφυγες και να τους ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθει όταν επιχειρεί να προσεγγίσει το προσφυγικό με μετριοπάθεια.