Έντονη κριτική δέχεται η κυβέρνηση από όλες τις πλευρές αναφορικά με το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας – θέμα που αποτελεί «κομβικό σημείο» για την συμφωνία με την τρόικα. Τόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Ads

 
ΣΥΡΙΖΑ: Ένοχη σιωπή για την τροπολογία
 
Για «ένοχη σιωπή» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών.
 
Όπως παρατηρούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, «η κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει θέση για την τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος», καθώς «ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται να αποφασίσουν ότι δεν θα αφήσουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των πολιτών».
 
Επίσης, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα είπε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πριν από το τέλος του χρόνου να φέρει στη Βουλή, όπως έχει παραγγείλει η τρόικα, μέτρα που θα ακυρώνουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού». Κατήγγειλε επίσης ότι «ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους πατρόνες της κυβέρνησης, τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές».
 
Επίσης ο Δημήτρης Στρατούλης κατήγγειλε ότι «όλα τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, προς όφελος των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, για να διασφαλιστούν οι πολυεθνικές με εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας». Προέβλεψε, δε, «νέα μείωση στις κύριες συντάξεις», ενώ τόνισε «είναι επιτακτική η διαγραφή του χρέους για την επιβίωση του λαού και της χώρας».
 
Γαλάζιοι αντιφρονούντες
 
Στο ίδιο κλίμα όμως κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος που ζήτησε «να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα».
 
Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών». Είπε ακόμη ότι «αναμένει απαντήσεις, έως το τέλος της συζήτησης, από τον κ. Στουρνάρα και τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στάδια φορολόγησης και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υπερφορολογείται και διότι δεν είναι νοητή περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ούτε κοινωνικά και νομικά».
 
Νωρίτερα, ο βουλευτής Γιώργος Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υπερφορολόγηση διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πολιτών, και αυτό φαίνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, και διότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάπτυξη».
 
Ο βουλευτής Ιωάννης Καράμπελας είπε ότι «οι προσδοκίες του προϋπολογισμού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι μεγάλες, αν και αυτό αλλάζει τις διοικήσεις σαν τα πουκάμισα και μολονότι δεν έχει πιάσει ούτε το 50% των στόχων του». Είπε επίσης ότι «δεν είναι σοβαρή η εικόνα ούτε και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος των τραπεζών».
 
Νωρίτερα, ο Αργύρης Ντινόπουλος είχε ζητήσει να αναθεωρηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ενώ χθες επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχε καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να μην φορολογηθούν περισσότερο οι αγρότες.
 
ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ διαφωνούν
 
Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο βουλευτής Γ. Ντόλιος, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.
 
«Ανοιχτό» αφήνει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, και ο Νίκος Σηφουνάκης. Αφού εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές προτάσεις του κόμματός του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τελικώς 15 μήνες μετά αυτή έρχεται σε ένα ακόμη αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ο Ν. Σηφουνάκης ανέφερε «δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα».

Από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί είναι γεμάτος γκρίζες ζώνες».
 
«Έχουμε να κάνουμε με ένα διαχειριστικό και καθόλου αναπτυξιακό προϋπολογισμό», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης.
 
Η Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε ότι «σήμερα ο κόσμος σύρεται στα δικαστήρια γιατί η κυβέρνηση τους τα πήρε όλα». Χαρακτήρισε «κατάπτυστο» τον προϋπολογισμό και είπε ότι «η κυβέρνηση ρίχνει στους φούρνους της Μέρκελ άπορους και συνταξιούχους».
 
Η Θεοδώρα Τζάκρη, δε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha κάλεσε «όλους τους Έλληνες βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί βρίσκεται στην απόλυτα ορθή θέση». Συμπλήρωσε, δε ότι «το σύστημα θα επιχειρήσει το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών».