Το πρώτο ρήγμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, φαίνεται να προκαλεί το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με τα κορυφαία στελέχη του να εμφανίζονται χωρισμένα στα δύο αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα στην ψηφοφορία επί του ζητήματος.

Ads

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που δηλώνουν ευθαρσώς πως το ΚΙΝΑΛ οφείλει να βρεθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Πρώτος ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Καρχιμάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την προγραμματισμένη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε πως «είναι θέμα επιλογής να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών, όπως επίσης είναι θέμα επιλογής να λέμε την αλήθεια». Πρόσθεσε ότι ο νόμος για το άσυλο προβλέπει «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων (όπως είναι η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών), καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση». Επομένως, ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης, δεν υπάρχει νομοθετική έλλειψη για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, «έλλειψη βούλησης υπάρχει».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «λέει ψέματα, όταν διακηρύττει ότι νομοθετεί με γνώμονα τη νομιμότητα» και προσέθεσε ότι νομοθετεί «με γνώμονα την καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης στα σχέδια της, γιατί πλέον θα μπορεί να διαλύει την όποια αντίσταση/αντίδραση χωρίς να ρωτήσει κανένα, ούτε καν τον Πρύτανη!».

Ads

Τη σκυτάλη πήρε ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί το κόμμα μου να ταυτίζεται σε τέτοια θέματα με τη ΝΔ»!

Ο κ. Μαλέλης, εξάλλου, εξέφρασε τη διαφωνία του και σχετικά με δηλώσεις στελεχών που παρουσιάζουν το ΚΙΝΑΛ ως κόμμα του Κέντρου. «Ελπίζω αυτή η άποψη να μην είναι η επίσημη, γιατί θα ήταν καταστροφική. Δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης. Το κόμμα μας ανήκει στην Κεντροαριστερά και όχι στο Κέντρο», δήλωσε και προσέθεσε ότι ο αγώνας του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι «μονομέτωπος κατά της ΝΔ»…

Υπενθυμίζεται ότι και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Μιχάλης Κατρίνης, είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις επι του ζητήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε δηλώσει δημόσια ότι το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τελειώσει η ανομία, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά».

Μέσα σε όλα ήρθε σήμερα το ενημερωτικό σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη για να εκφράσει μια διαφορετική οπτική επί του ζητήματος: Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρεται πως «το θέμα του ασύλου είναι σοβαρό, δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κατάρρευση». Επισημαίνεται ότι η ανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί και καταλήγει πως η λύση είναι απλή: «Να φέρετε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από τη Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία». Με λίγα λόγια, το άρθρο που αφορά στο άσυλο, του «περίφημου» νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος επί του ζητήματος έχει την έξης πρόβλεψη: «Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία»