Στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ εστιάζουν όλα τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Ρήξη εν όψει» είναι το γενικό συμπέρασμα. Ο «φόρος αίματος» που ζητούν οι Βρυξέλλες και η αρνητική απάντηση της Αθήνας «βάζουν φωτιά» σε ενδεχόμενη συμφωνία. Μερίδα του Τύπου πάντως βλέπει περιθώριο για συμφωνία ακόμη και με αυτά τα δεδομένα. 

Ads

«Στο χείλος της ρήξης» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που σημειώνει ότι οι δανειστές άφησαν ελάχιστα περιθώρια στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Πρότειναν μέτρα που γνώριζαν ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέο σκληρό πακέτο για το φθινόπωρο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ρεαλιστική συμφωνία» τονίζει η εφημερίδα. 

image

image

Ads

«Συνέχιση της λιτότητας; Όχι, ευχαριστώ!» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής που γράφει: «Η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που σημειώθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ με τη συμμετοχή και του Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν ήταν ικανή να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς προβλήθηκαν και αξιώσεις που για την κυβέρνηση βρίσκονται εκτός ατζέντας».  

image

«Ζητάνε «αίμα» για να δώσουν χρήμα» λέει το Ποντίκι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σκληρές απαιτήσεις φαίνεται να διατυπώνουν οι δανειστές προκειμένου να απελευθερώσουν μικρές ανάσες ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, η πρόταση των δανειστών περιέχει σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα ρευστότητα για να βγει το καλοκαίρι».

image

«Βάζουν φωτιά οι απαιτήσεις των δανειστών» είναι ο τίτλος του Έθνους. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα όσα μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβαλαν φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία. «Το σχέδιο των εταίρων περιελάμβανε μέτρα-σοκ και δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά» τονίζει το Έθνος. 

image

«Φόρος αίματος για τη συμφωνία» γράφει το πρωτοσέλιδο των Νέων. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι: «ανοικτά πεδία διαφωνίας, που οδηγούν ενδεχομένως και αύριο σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων κορυφής στις Βρυξέλλες, άφησε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο δείπνο εργασίας στην έδρα της Κομισιόν, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, επιβεβαιώθηκε ο φόρος αίματος που ζητούν οι δανειστές για τη συμφωνία». 

image

«Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης» βλέπει η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «στην πλέον κρίσιμη φάση της και με αβέβαιη την τελική έκβαση εισέρχεται η – με στοιχεία θρίλερ – διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους, καθώς χθες αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να έχουν, αύριο Παρασκευή, νέα συνάντηση, στην οποία αναμένεται να είναι παρών και πάλι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ»

image

«Αντιλαϊκό πακέτο 6 δισ. ευρώ για το «κλείδωμα» της συμφωνίας» είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη. Η εφημερίδα γράφει ότι: «συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας, γύρω από τη διαφαινόμενη κατάληξη της αντιλαϊκής συμφωνίας. Προ των πυλών είναι μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα συνδυαστούν με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους».

image

«Σκληρό πακέτο από δανειστές για συμφωνία» είναι ο τίτλος του Ελεύθερου Τύπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα στις Βρυξέλλες υπάρχει σκηνικό ρήξης αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Ο Γιούνκερ έβαλε στο τραπέζι κατάργηση ΕΚΑΣ και δύο συντελεστές ΦΠΑ με αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. ‘Μόνη ρεαλιστική πρόταση η δικιά μας’, απάντησε ο Τσίπρας που διαμηνύει ότι η δόση του ΔΝΤ θα πληρωθεί» τονίζει. 

image

«Επικίνδυνη εμπλοκή» βλέπει η Ημερησία που κάνει λόγο για «προτάσεις – σοκ» που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. «Σκληρή γραμμή από τους δανειστές. Απαιτούν κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων, ΦΠΑ 11% ΚΑΙ 23%, ομαδικές απολύσεις, καμία αύξηση του κατώτατου μισθού και ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα» σημειώνει η Ημερησία. 

image

«Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία» γράφει στον αντίποδα η Ναυτεμπορική που τονίζει: «με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πολιτικών συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα, που επίμονα ζητούσε από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση».

* Φωτογραφία: Λουίζα Γουλιαμάκη/ AFP via Getty Images