Ζημιές στο κτήριο της Βουλής προκάλεσε το πέρασμα του Μπάλλου από την Αττική, όπου μπήκε νερό στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821 και μάρμαρο έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο, επί της οδού Αμαλίας.

Ads

Μάλιστα αυτό είναι και το πρωτοσέλιδο των «Νέων» σήμερα, ενώ για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης: «Υπάρχουν κάποια ρήγματα, που πρέπει να δουν τη βαρύτητά τους, όπως σε κάθε παλιό κτήριο, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο σημαντικό, είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω εξέταση» τόνισε.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη εντοπίστηκαν 10 ρηγματώσεις στο εσωτερικό της Βουλής, άλλη μία στην κύρια είσοδο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ.

Ο Κ. Καρύδης υπογράμμισε πως θα έπρεπε να είχε γίνει μελέτη πριν κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ. «Είναι ένας διάδρομος πολύ μακρύς, αναπτύσσεται ταχύτητα και δημιουργούνται ταλαντώσεις. Από την εκσκαφή που έγινε το μπάζωμα φαίνεται ότι “έκατσε”. Πρέπει σε όλα τα κτήρια αυτά τα θέματα να τα προσέχουμε» είπε.

Καθησυχάζει ο Τασούλας

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ξεκαθάρισε πως το κτίριο είναι ασφαλές. Ειδικότερα, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κτίριο είναι ασφαλές και ότι κάθε έργο που έχει γίνει έχει ενισχύσει τη στατικότητά του. «Και το γκαράζ και το γυάλινο σκέπαστρο έχουν βελτιώσει την κατάσταση, δεν είναι δημιουργοί νέων προβλημάτων» επεσήμανε ο ίδιος.

Ads

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο καθηγητής χρησιμοποίησε αρκετά συχνά τις λέξεις «μπορεί» και «ίσως», προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες που εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΜΠ είναι «καλοδεχούμενες και καλοπροαίρετες».

Επιπλέον, ο ίδιος υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2019, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε τότε η τεχνική υπηρεσία της Βουλής εκτίμησε ότι το κτίριο είναι λειτουργικό.

«Έκαναν έλεγχο. Έχουν εντοπίσει ρωγμές. Τα έχουν μετρήσει και παρακολουθούμε την εξέλιξη τους. Είναι επιφανειακές οι ρηγματώσεις» υπογράμμισε ο Κ. Τασούλας.