Περαιτέρω «παρατράγουδα» σημειώθηκαν με αφορμή την ορκωμοσία των νέων υπουργών μετά τον ανασχηματισμό, ενισχύοντας την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις κυβέρνησης- Εκκλησίας με φόντο τα νέα περιοριστικά μέτρα και τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια, με την Ιερά Σύνοδο να αρνείται να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ads

Ειδικότερα,  σύγχυση επικράτησε το πρωί της Τρίτης σχετικά με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ενώ αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρας δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή της σημερινής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγη ώρα αργότερα επανήλθε και διευκρίνισε ότι ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί στην πρώτη ορκωμοσία  στις 11 το πρωί, όπως και συνέβη, καθώς τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν σε τρεις δόσεις λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Το «ιερό καψόνι» έρχεται την ώρα που διαρρέεται ότι αναζητείται μια συμβιβαστική φόρμουλα για τους εορτασμούς των Θεοφανείων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης έστειλε το δικό του «λακωνικό» μήνυμα, λέγοντας: «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία». Ερωτηθείς ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που προέκυψε με την Εκκλησία για τους ναούς στα Θεοφάνια, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ορκωμοσία υπήρξε μια επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να εκφράζει τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να ζητά από την εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Φέρεται δε να είπε πως η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα στην τήρηση των μέτρων. 

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως παρά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, βάσει του νέου εβδομαδιαίου σκληρού lockdown που αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για τα Θεοφάνια και οι λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που έχει κάνει ήδη η εκκλησία με την κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας.

Ads

Μιλώντας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των ναών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τόνισε πως το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανίων ήταν κόκκινη γραμμή, ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η αστυνομία επιχειρήσει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνια, απάντησε ότι «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας». Σημείωσε, δε, ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την αστυνομία, δίχως ωστόσο να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς.