Μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, ήταν η σειρά του ΔΝΤ να «κόψει» τη συζήτηση περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η όλη συζήτηση για το λάθος είναι… λάθος. «Το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί», ανέφερε και τώρα είναι ώρα για την πιστή εφαρμογή του από την Ελλάδα. Περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης μετά την αναγνώριση του λάθους δεν βλέπει ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά θα επιμείνει απαντά πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς». Η στροφή της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που σχολίασε χαρακτηριστικά: «πέσατε στην παγίδα του Ρεν». 

Ads

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε ότι η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα δημιουργεί «λανθασμένες εντυπώσεις». Απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατη αναφορά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Ράις απέφυγε να τη σχολιάσει, επαναλαμβάνοντας σημεία από πρόσφατη συνέντευξη του Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ελληνική εφημερίδα.
 
«Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι’ αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».
 
Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
 
Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, υποστηρίζοντας ξανά ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», όπως είπε, είναι η εφαρμογή του.
 
Σε ερώτηση για τους νέους αριθμούς στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
 
Ρίχνει τον πήχυ και ο Στουρνάρας
 
Βροχή ερωτήσεων για το θέμα του «λάθους» δέχτηκε σήμερα και ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα οργανογράμματα στα υπουργεία. Στις απαντήσεις του ανέφερε πως έθεσε το θέμα στους εταίρους, ζητώντας να υπάρξει κοινή θέση από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τον Όλι Ρεν, δεν υπήρξε άλλη τοποθέτηση, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο απάντησε: «Δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι».
 
Στην συνέχεια ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει και απάντησε: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να πούμε».  Πρόσθεσε πως δεν αμφισβητούνται οι στόχοι, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει κλίμα κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ.
 
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είχε επισημάνει νωρίτερα αναφορικά με την επιστολή του κ. Ρεν προς το Eurogroup, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, πως μέσω αυτής ο Ευρωπαίος επίτροπος ήθελε να διατυπώσει τις σκέψεις του αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ζητήματος των λεγόμενων πολλαπλασιαστών και του ρόλου τους στο βάθεμα της ύφεσης.
 
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επίτροπος, στην περίπτωση της Ελλάδας ο ρόλος των «πολλαπλασιαστών» υπήρξε οριακός.
 
Επίσης, ανέφερε ότι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα κράτος-μέλος που εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, σύμφωνες προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, μπορεί να λάβει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, σε περιπτώσεις απρόβλεπτης επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας.