Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με επείγον τηλεγράφημά του, μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναμένεται να εγκρίνει την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα.

Ads

Το πρακτορείο επικαλέστηκε καλά πληροφορημένες πηγές της Τράπεζας και σημείωσε ότι στην ευνοϊκή αυτή εξέλιξη συνετέλεσε η παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες. «Το γεγονός αυτό καθιστά την χώρα κατάλληλη για την λήψη πόρων από την τράπεζα», δήλωσαν στο Reuters πηγές της EBRD.

Σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, οι μέτοχοι της τράπεζας, 64 χώρες μαζί με την Ε.Ε. και την ΕΤΕπ, θα ψηφίσουν για τη συγκεριμένη πρόταση την ερχόμενη Παρασκευή.

Κατά πληροφορίες, η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «προσωρινός αποδέκτης» των πόρων της EBRD ως το 2020. Αυτό θα είναι παρόμοιο με το εξαετές σχέδιο των 500 – 700 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην Κύπρο, την πρώτη χώρα που έλαβε στήριξη από την EBRD. Από τότε η EBRD έχει αποκτήσει μεγάλο μερίδιο σε μια από τις κυπριακές τράπεζες.

Ads

«Ναι η Ελλάδα θα λάβει την έγκριση. Αλλά το στοίχημα είναι να οριστεί η έγκριση με αρκετά λεπτομερή τρόπο και ένα είναι προσωρινή όπως και στην περίπτωση της Κύπρου», δήλωσε πηγή της EBRD στο Reuters.