Υπό αυξανόμενη πίεση για γρήγορη επίλυση του ελληνικού ζητήματος, συνεχίζονται στη Ρώμη οι συζητήσεις των εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών της Ελλάδας, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, πολιτικοί και τραπεζίτες της Ευρώπης εξετάζουν ριζοσπαστικές προτάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας – οι οποίες περιλαμβάνουν μία δραστική μείωση του χρέους της, τη στήριξη των τραπεζών και μία έμφαση στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η αλλαγή της στάσης της Ευρώπης όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα έγινε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη μίας συνολικής λύσης απειλεί να ωθήσει μεγαλύτερες χώρες στην κρίση χρέους.

Η Ευρωζώνη είναι ακόμη μακριά από μία συναίνεση, καθώς δεν υπάρχει έως τώρα συμφωνία για τον τρόπο συμβολής των ιδιωτών πιστωτών στην ανάληψη μέρους του κόστους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ούτε ακόμη και για το πότε θα γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι προτάσεις είναι ένα βήμα μπροστά, επειδή δείχνουν ότι οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται σε μία συνολική διευθέτηση για να τερματισθεί αμέσως η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Ελλάδα, παρά στο να κρατάνε τη χώρα πάνω από το νερό, έως ότου υπάρξει μία μόνιμη λύση μήνες ή χρόνια αργότερα.

Διάφορες χώρες και τράπεζες έχουν προβάλει κατά τις συζητήσεις διαφορετικές απόψεις για αυτή τη διευθέτηση, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά το περίγραμμά τους προβλέπει τα εξής:

Ads

Πρώτον, δράση για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας – αντί απλά να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με την ανάπτυξη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με τη μορφή ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα ή με τη μορφή της επαναγοράς των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα αποδεχθούν μία μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Δεύτερον, θα υπάρξουν μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Θα υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Τρίτον, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη παρά μόνο στη μείωση του ελλείμματός της.

Τέταρτον, περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα τεχνικά και νομικά προβλήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέσω της επαναγοράς των ομολόγων ή της ανταλλαγής τους με νέα. Για παράδειγμα, για την επαναγορά των ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβούλια των χωρών που χρηματοδοτούν το Ταμείο και η ελληνική νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αποδεχθούν την προσφορά.

Όλι Ρεν: Θα φτάσουμε στη λύση

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, «έχουν πέσει στο τραπέζι, επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση». Μιλώντας στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει πως «η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από την διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Κανείς, δυστυχώς, δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Αλλά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ο Ο. Ρεν επισημαίνει: «Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το Efsf είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση».

Επιφυλακτική η Μέρκελ στη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής

Την ίδια ώρα, η Γερμανία επιμένει να μην συμφωνεί με την άμεση διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει σήμερα πως η χώρα του «είναι αντίθετη με μία πάση θυσία σύγκληση μίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τις επόμενες ημέρες, καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι μία τέτοια σύνοδος θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα».

Εδώ και λίγες ημέρες πληθύνονται οι φήμες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επικείμενη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι επρόκειτο να συγκληθεί σήμερα, ενώ τώρα συζητείται η Δευτέρα.

Μία σύνοδος θα διεξαχθεί μόνο «εάν έχει νόημα και εάν είναι αναγκαία», δηλαδή όταν οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Αθήνας, τόνισε, επισημαίνοντας πως η καγκελάριος Μέρκελ είναι επιφυλακτική στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ανακοίνωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Άσμουσεν τόνισε την ανάγκη για ταχεία πρόοδο στο σχεδιασμό του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι υπάρχει κρίση ηγεσίας στην Ευρωζώνη για το ζήτημα της Ελλάδας και δήλωσε ότι το ευρώ θα μακροημερεύσει. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η ελληνική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, πάλι, ανέφερε πως η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας γίνεται «χωρίς παρωπίδες». Διευκρίνισε επ΄αυτού ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά «θεωρητικά» έχει τη δυνατότητα να δώσει πιστώσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης για να επαναγοράσει ομόλογά του.