Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων στην Ελλάδα ασχολήθηκε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ads

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Greek intelligence service admits spying on journalist – sources» (Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων) και μέσω δύο βουλευτών που ήταν παρόντες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων ανέφερε πως πράγματι η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Όπως αναφέρει το Reuters, με την πίεση στην κυβέρνηση να αυξάνεται προκειμένου να ριχτεί φως στην υπόθεση, η επιτροπή συγκλήθηκε μετά την μήνυση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον εντοπισμό απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων «παραδέχτηκε απολύτως» την παρακολούθηση του Κουκάκη, όπως ανέφερε στο Reuters ένας από τους δύο βουλευτές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ενώ ο διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ads

«Στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό, ούτε συνεργάζεται με εταιρείες που το εμπορεύονται.

«Εκπλήσσομαι που οι τομείς που καλύπτω ως δημοσιογράφος, η οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters από τη μεριά του ο Θανάσης Κουκάκης.