«Κούρεμα» 50% θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 43 οικονομολόγων, που απαντούν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.

Ads

Η επιβολή μίας διαγραφής 50% θα ήταν σημαντική για δύο λόγους. Αρχικά διότι συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.

Παράλληλα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν μία διαγραφή έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα «κούρεμα» 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.

Έξι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ads

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.