Με την επίτευξη της συμφωνίας με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Ads

Με τη συμφωνία αυτή δίνεται η ευκαιρία να τερματιστεί μια διαμάχη 27 ετών που δυσκόλευε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ανατολικά. Ελπίζεται επίσης ότι ο νέος πολιτικός αέρας θα χαρίσει στην Αθήνα μια θερμότερη από το σύνηθες υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τα νέα βήματα της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχτεί ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστό θέμα από την ελάφρυνση του χρέους. “Αισθάνομαι σαν τον σκακιστή που παίζει ταυτόχρονα σε δυο σκακιέρες επειδή υπάρχουν ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αλλά πρόσθεσε: “Ελπίζω, καθώς είχαμε μια πρόοδο χθες (σ.σ. στο ζήτημα του ονοματολογικού) να έχουμε το ίδιο και την επόμενη εβδομάδα, ίσως το πιο κρίσιμο για τη χώρα μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια”.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η επίλυση του ονοματολογικού θα έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις και σε άλλα θέματα. “Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό”, είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ταυτόχρονα ότι η συμφωνία ουδέποτε συνδέθηκε με τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Η συμφωνία με την πΓΔΜ χαιρετίστηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια δύναμη που επιλύει αντί να δημιουργεί προβλήματα”, σχολίασε ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, απορρίπτοντας όμως οποιοδήποτε ισχυρισμό ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με το ονοματολογικό και τη λύση του. “Ουδέποτε ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές, δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο παζάρι”, τόνισε.

Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στο παρελθόν σε συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε επιφυλακτικό επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση, η υποστήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, είναι μάλλον απίθανο να επιδείξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία, δεδομένου ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζει μια εσωτερική διένεξη με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική της.