Σε αναβολή των σχεδίων για έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, λόγω των αναταράξεων που έχει επιφέρει η άνοδος στην εξουσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας στην Ιταλία.

Ads

Το Reuters επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα εξέταζε την πιθανότητα μιας έκδοσης 10ετους ομολόγου πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά μετά τις αναταράξεις αποφάσισε να το αναβάλει φοβούμενη πως ενδεχομένως το κόστος δανεισμού, δηλαδή τα επιτόκια, να μην είναι ικανοποιητικό.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως μετά την πολιτική κρίση επικρατεί τεταμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές και έτσι το σχέδιο αναβάλλεται για το φθινόπωρο, μετά και τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία προκάλεσε αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα πολλών χωρών με αποτέλεσμα, να υπάρξει ανησυχία για μια νέα ευρωπαϊκή κρίση.

Πάντως στο δημοσίευμα σημειώνεται πως δεν υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα καθώς η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της έως το 2020 χωρίς την έκδοση  ούτε ενός ομολόγου, χάρη κυρίως στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί.

Ads

Επιπλέον το Reuters υπενθυμίζει πως τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο.