Περιπολίες, κάμερες και ηλεκτρονικές «παγίδες» είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί για να προστατεύσουν τα ελαιόδεντρα από τις αυξανόμενες κλοπές, στο φόντο της θηριώδους αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με την φετινή κακή σοδειά.

Ads

Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αποτέλεσε και εκτενές θέμα στο πρακτορείο Reuters.

Σε ανταπόκριση από την Ελλάδα, το πρακτορείο μίλησε με ελαιοπαραγωγούς, όπως ο Παναγιώτης Τσαφάρας, ο οποίος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναγκάστηκε να περιπολεί στους ελαιώνες του δύο φορές την ημέρα για να αποθαρρύνει τους κλέφτες που προσπαθούν να κλέψουν τη σοδειά, καθώς οι τιμές αυξάνονται κατά τη διάρκεια μιας κακής συγκομιδής.

Ο ίδιος έχει πέσει θύμα ληστείας δύο φορές, με τους κλέφτες να κλέβουν περισσότερο από έναν τόνο ελιών του σε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα.

Ads

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Δεν το είχαμε ξαναζήσει στην περιοχή μας», δήλωσε ο 63χρονος παραγωγός από τα Φιλιατρά.

Άλλοι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα έχουν λάβει πιο ακραία μέτρα, εγκαθιστώντας κάμερες και GPS ανιχνευτές στα δέντρα, ενώ σκέφτονται το ενδεχόμενο να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια.

Ο Τσαφάρας λέει ότι οι κλέφτες χτυπούν τη νύχτα. Χρησιμοποιούν ράβδους για να χτυπήσουν τις ελιές από τα δέντρα ή αθόρυβα ηλεκτρικά αλυσοπρίονα για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά τα οποία φορτώνουν σε φορτηγά. Για να αποφύγουν τη σύλληψη εξάγουν το λάδι σε διαφορετικές περιοχές από την περιοχή στην οποία κλάπηκε η σοδειά.

Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι φέτος παρατηρείται έξαρση των κλοπών ελιών και ελαιολάδου σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ιταλία και την Ισπανία, όπου έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά. Γνωστό ως «έξτρα παρθένο», η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί έως και 50%, σε περίπου 170.000 τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η απόδοση θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών, κυρίως λόγω των ακανόνιστων καιρικών συνθηκών, όπως καταιγίδες, ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αποξηράνει τις ελιές.

Η μείωση της παραγωγής διπλασίασε τις τιμές χονδρικής πώλησης του ελαιολάδου στα 8-9 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι λιανικές τιμές έφτασαν έως και τα 14 ευρώ, καθιστώντας τη σοδειά ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.

Τα Φιλιατρά, τα οποία διαθέτουν ένα αντίγραφο του πύργου του Άιφελ ύψους 26 μέτρων στην είσοδό τους, είναι μια ήσυχη πόλη σε μια εύφορη πεδιάδα με 5 εκατομμύρια δέντρα που συνεισφέρουν το 10-12% της ελληνικής παραγωγής ελιών.

«Αυτά είναι θλιβερά πράγματα», δήλωσε ο 37χρονος ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πλακονούρης, ο οποίος έχει 2.000 δέντρα στα Φιλιατρά, αναφερόμενος στις κλοπές.

«Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην μπορούν οι κλέφτες να μας τις κλέψουν», λέει.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Παναγιώτης Φούδας δήλωσε ότι οι αναφορές για κλοπές έχουν ήδη αναγκάσει τον ίδιο και τον συνέταιρό του να λάβουν μέτρα.

«Έχουμε εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας και συναγερμό, έχουμε περιφράξει την περιοχή του ελαιοτριβείου για να προστατεύσουμε τη σοδειά και προσπαθούμε να περιπολούμε τη νύχτα», είπε.