Σχέδιο για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να υποθηκευτεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων, επεξεργάζεται η ΕΕ σύμφωνα με το Reuters. Εν τω μεταξύ πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί στην ΕΕ σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση ενός ποσού της τάξεως των 60-65 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή και πριν τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ads
Reuters: Εξετάζεται η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας
Το πρακτορείο Reuters παρατηρεί πως η υποθήκευση της προς αξιοποιήση περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση κρατικών ομολόγων θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς αυτή τη στιγμή τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει ότι η ιδέα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρονται να εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ βάσει της εν λόγω πρότασης η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ. Το πρακτορείο παρατηρεί πάντως ότι αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές. Σύμφωνα με το πρακτορείο άλλες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές» υποστηρίζει η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως «το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την ευρωζώνη».
Πάντως, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η ενεχυρίαση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα που θέτουν στελέχη της τρόικας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για τη διετία 2012 – 2013, αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δηλώνουν πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και κυρίως η υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Βιέννη: Συζητήθηκε η χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βιέννη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη χορήγηση ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα και ενώ παραμένει το χάσμα απόψεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους και ειδικότερα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα προβλέπει τη χορήγηση ενός ποσού της τάξεως των 60-65 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκριθεί αρχικά δάνειο 30 δις ευρώ για το 2012 και στη συνέχεια η γερμανική πλευρά προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση άλλων 30 δις για το 2013 να θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων με την εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Aν αποφασισθεί η συµµετοχή των ιδιωτών, το νέο δάνειο θα διαµορφωθεί στα 30-40 δις ευρώ, ενώ χωρίς τη συµµετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στα 60 δις ευρώ.
Στη συνάντηση της Βιέννης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν και πάλι το θέμα της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (με την επέκταση της περιόδου λήξης των ομολόγων), κάτι, όμως, που όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και η Wall Street Journal, αποτελεί ανάθεμα για την ΕΚΤ. Το σχέδιο στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ σχετίζεται με το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» και ειδικότερα την εθελοντική μετακύλιση του χρέους. Δηλαδή, όσοι ιδιώτες έχουν ομόλογα που λήγουν από το 2012 έως το 2014 να αγοράσουν νέα ομόλογα, διατηρώντας έτσι την έκθεση τους στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, οι Financial Times σημειώνουν σήμερα, ότι η ιδέα μετακύλισης ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές ίσως αποτελεί τη χρυσή τομή στη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ. Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ σε ιταλική εφημερίδα, όπου χαρακτήρισε αυτή την ιδέα της αγοράς νέων ομολόγων από επενδυτές προς αντικατάσταση τίτλων που ωριμάζουν ως «πιθανώς έναν τρόπο να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας». Τονίζεται ότι ο κ. Σταρκ έκανε ξανά σαφή το διαχωρισμό μεταξύ μετακύλισης χρέους και αναδιάταξης.
Πάντως σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές το μοντέλο της Βιέννης δεν επαρκεί για την Ελλάδα, λόγω των διαφορών που έχει η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και του τεράστιου όγκου του ελληνικού χρέους (354 δισ. ευρώ ή 153% του ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο του 2011). Υποστηρίζουν δηλαδή ότι είτε με την αναδιάταξη, είτε με τη μετακύλιση, το πρόβλημα χρηματοδότησης θα μετατεθεί για μερικά χρόνια αργότερα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, από το Βερολίνο διέρρευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει πίσω στο θέμα της επιμήκυνσης, και ειδικότερα στο να αποτελέσει τμήμα του πακέτου βοήθειας που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. «Το Βερολίνο δεν έχει καμιά σοβαρή εναλλακτική λύση από το να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών» υποστήριξε στην Wall Street Journal ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση της Βιέννης και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε ένα θέμα όπως η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, σύμφωνα με το Reuters. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα, Πέμπτη.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου µεταβαίνει στο Λουξεµβούργο και θα παρουσιάσει στον επικεφαλής του Eurogroup τις βασικές αρχές του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015. Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Μαξίμου να δώσει διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος και να κάνει προσπάθεια αποκατάστασης το κλίμα εμπιστοσύνης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε την Πέμπτη πληροφορίες που έκαναν λόγο για έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 20ης Ιουνίου. Ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν επίκειται συμφωνία για χορήγηση νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι υπουργοί θα αποφασίσουν με βάση την έκθεση της τρόικας.
Εν τω μεταξύ, μετά τις εμπλοκές που προέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να έρθει στο υπουργικό την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δοκιμαστεί αναφορικά με την εσωτερική του ενότητα καθώς το πρόγραμμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση με διευρυµένη σύνθεση του ΚΤΕ Οικονοµίας και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώενται ότι σήμερα, 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνέταξαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, με την οποία ζητούν τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να υπάρξει ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην οικονομία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >