Τον γύρο του κόσμου κάνει η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι «θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε», παρά την διάδοση του κοροναϊού.

Ads

Την αρχή έκανε το Reuters και από αυτό φυσικά πήραν την είδηση πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος δήλωσε ότι η Θεία Κοινωνία θα συνεχιστεί παρά την επιδημία του κοροναϊού. Η συζήτηση έχει ξεσπάσει στην βαθιά θρησκευόμενη Ελλάδα για το αν θα ήταν συνετό να συνεχίσει η Εκκλησία το τελετουργικό, όπου οι πιστοί μεταλαβαίνουν από το ίδιο κουτάλι. 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπάθησε να απαντήσει στις διαφωνίες με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να ισχυρίζεται ότι η Θεία Κοινωνία «δεν μπορεί να είναι αιτία εξάπλωσης της ασθένειας».

Ads

Το τηλεγράφημα επισημαίνει πως αν και δεν ανέπτυξε επιχειρήματα, η ηγεσία της Εκκλησίας δήλωσε πως η Θεία Λειτουργία αντιπροσωπεύει το αίμα και το σώμα του Χριστού και πως δεν μπορεί να σπιλωθεί. «Όποιος παρευρίσκεται στην Θεία Κοινωνία προσεγγίζει τον Θεό, ο οποίος έχει την δύναμη να θεραπεύσει», είπε  ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

Το πρακτορείο συνεχίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα και τονίζει πως δεν συμφωνούν όλοι με την προσέγγιση της Εκκλησίας: «Δεν λέω ότι είναι κακό να το κάνεις αυτό, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 να κολλήσεις», δήλωσε ο 37χρονος Γιώργος.

Αντίθετα άλλοι θα συνεχίσουν να κοινωνούν, θεωρώντας τη σχετική τελετή μέρος της ταυτότητάς τους ως Χριστιανών. «Άλλωστε  περιέχει (σσ. η Θεία Κοινωνίας) αλκοόλ και σκοτώνει τον ιό», δήλωσε ο Μάριος, 50 ετών, καπετάνιος.