Για περιβαλλοντικό έγκλημα καταγγέλλουν τον Δήμο Ρεθύμνου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με αφορμή το σχέδιο κατασκευής αγωγού λυμάτων πάνω στην παραλία Σκαλέτα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους ωοτοκίας της χελώνας Caretta Caretta.

Ads

Στα έργα του Δήμου προβλέπεται η κατασκευή αγωγού μήκους 20 χιλιομέτρων για τη μεταφορά λυμάτων από την πόλη προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, ένα έργο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και ξεκίνησε η κατασκευή του. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις αν και στα χαρτιά η κατασκευή του αγωγού προβλεπόταν να γίνει κάτω από τον παραλιακό δρόμο, εντούτοις, αυτός κατασκευάζεται πάνω στην παραλία, εκεί ακριβώς δηλαδή, που γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες.

Επισημαίνουν μάλιστα πως ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα επέλθει από την κατασκευή των 11 αντλιοστασίων που προβλέπονται κατά μήκος του αγωγού και τα οποία επίσης θα προκαλέσουν τεράστια καταστροφή στον βιότοπο της Σκαλέτας.

Στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, επισημαίνονται κατά μέσο όρο 387 φωλιές της χελώνας caretta caretta ανά έτος, γεγονός που την καθιστά τον τρίτος σε σημασία βιότοπο αναπαραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ads

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι μέσω του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε πως η καταστροφή του βιοτόπου συντελείται προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατασκευής του έργου, χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες..