Το επιδημιολογικό «καμπανάκι» το δείχνουν εύγλωττα οι ίδιοι οι αριθμοί του υπουργείου Υγείας: Μέσα σε ένα τετραήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Εξ αυτών, τα οποία 30  σχετίζονται με ταξιδιώτες από το εξωτερικό, τα προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης όπου φαίνεται να έχουμε τοπική αναζωπύρωση της επιδημίας, και 38 κρούσματα συγκαταλέγονται στα 29 με την επιδημική αναζωπύρωση στην περιοχή της Ξάνθης και 38  είναι «ορφανά», τα οποία είναι και τα πλέον ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί συνολικά εντός της κοινότητας.

Ads

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «καμπανάκι» το περιέγραψε εξίσου εύγλωττα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού: «Ενώ στην έναρξη της επιδημίας», είπε στο ΑΠΕ η κυρία Λινού, «και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος». Κατά την ίδια το γεγονός αυτό σηματοδοτεί «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς», ενώ όπως λέει προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την χώρα».

Στο δια ταύτα, τόσο η Αθηνά Λινού όπως και αρκετοί ακόμη ειδικοί – ανάμεσά τους και οι καθηγητές Νικόλαος Σύψας και Αλκης Βατόπουλος – προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση και πως εάν αφενός δεν τηρηθούν οι γνωστοί κανόνες κοινωνικής απόστασης και, αφετέρου, δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα τότε σε δεκαπέντε μέρες ή έναν μήνα θα έχουμε σημαντική άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης.
Σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα μέτρα, μετά και την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου παρόντος και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μερική επαναφορά της καραντίνας στην περιοχή της Ξάνθης. Στενά επίσης παρακολουθείται και η ιχνηλάτηση που γίνεται στην Φθιώτιδα μετά την εκεί μετάδοση του ιού από φορέα που ήρθε από το εξωτερικό, ενώ συνολικά αυξημένες είναι οι πιθανότητες για τοπικά lockdowns όπου διαφανεί κίνδυνος ισχυρής υποτροπής της πανδημίας.

Πέραν τούτου όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αυστηροποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας του τουρισμού – και τούτο, μόλις πέντε ημέρες πριν ανοίξουν τα σύνορα χωρίς διεξαγωγή τεστ για επισκέπτες από 29 χώρες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα ετοιμάζεται να πάει το Σάββατο στην Σαντορίνη για την «πανηγυρική» έναρξη της τουριστικής σεζόν ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση ούτε για αυστηρότερες ποινές – δηλαδή για αυτόματα «λουκέτα» – σε όποια κλαμπ ή κέντρα επιτρέπουν βαρύ συνωστισμό, όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο στην Μύκονο.

Ads

Σήμερα επίσης, και μετά την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ, επιβεβαιώθηκε ότι από το τέλος του μήνα ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα και για επισκέπτες από την Ιταλία – την χώρα της Ευρώπης που έχει δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση επαναφέρει μεν την ημερήσια γραπτή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας εν είδει «μηνύματος εγρήγορσης» όπως επισημαίνεται από πηγές της Πολιτικής Προστασίας, επιμένει όμως να δείχνει μάλλον «χαλαρή» στάση σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και τον εισαγόμενο τουρισμό. Τα κίνητρα αυτής της στάσης αποδίδονται αφενός στην αγωνία του οικονομικού επιτελείου για το βάθος της ύφεσης – η οποία δείχνει να οδεύει προς το χειρότερο σενάριο με συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 10% – και, αφετέρου, στις ισχυρότατες πιέσεις που φέρονται να ασκούν μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μεταξύ των οποίων αρκετοί δραστηριοποιούνται στην Μύκονο.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, ουδείς κυβερνητικός αρμόδιος δίνει μέχρι στιγμής απαντήσεις και σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θέτουν φορείς και εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς για την διαχείριση εισαγώμενων ύποπτων κρουσμάτων μετά τις 15 Ιουνίου και το άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δηλώνει πως κανένας κρατικός φορέας δεν έχει απαντήσει στο ποιος θα αναλαμβάνει το κόστος των τεστ σε τουρίστες που πιθανόν θα εντοπιστούν ως ύποπτα κρούσματα σε ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ οι δήμαρχοι αρκετών νησιών – και ειδικά των μικρότερων – ερωτούν, χωρις επίσης να παίρνουν απάντηση με ποια πρωτόκολλα και, κυρίως, με ποια αεροπορικά ή πλωτά μέσα θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς τουρίστες που πιθανώς θα ασθενήσουν σοβαρότερα από τον κορονοϊό.