Αν και δέχτηκε έντονη κριτική, σε τέτοιο βαθμό που η κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε την αποχώρησή του, ο Φώτης  Κουβέλης επικράτησε στις εσωκομματικές διαδικασίες για την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος υποστήριξε πως ξεκινάει μια «ολική επαναφορά» της  ΔΗΜΑΡ και πως στο εσωτερικό του κόμματος θα επικρατήσει η ενότητα. «Ο Φώτης Κουβέλης εκλέχθηκε με ποσοστό 68% και αυτό είναι σεβαστό. Αυτό που δεν είναι πλέον αποδεκτό είναι τα “τα πίσω μπρος”  και τα “ήξεις αφήξεις”», δήλωσε στο Tvxs.gr η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Ρεπούση, η οποία επανέλαβε και την πρότασή της για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Εκτός από το ζήτημα του προέδρου, στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, το περασμένο Σάββατο, τέθηκε και το ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών και το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο ζητήματα προκάλεσαν μια ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, που επιχειρεί να επαναπροσδιοριστεί μετά την εκλογική συντριβή στις ευρωεκλογές. «Δεν θα έλεγα πως υπήρξε διχασμός. Όξυνση ναι, προσωπικές αντιπαραθέσεις επίσης. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», σχολίασε η Μαρία Ρεπούση στο Tvxs.gr και πρόσθεσε:

«Στο ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ μιας προγραμματικής σύγκλισης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Οι αντιδράσεις αφορούσαν το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της ΔΗΜΑΡ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση που δεν έγινε όμως από κανέναν. Απαντούσαν σε λάθος ερώτημα. Προφανώς διότι ήταν εύκολο.  Για το ζήτημα του προέδρου υπήρξε επίσης διχογνωμία. Για πολλούς, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έθετε θέμα ηγεσίας. Για κάποιους άλλους έθετε σαφώς. Αποδείχθηκε ότι οι πρώτοι ήταν σαφώς περισσότεροι. Ο Φώτης Κουβέλης εκλέχθηκε με ποσοστό 68% και αυτό είναι σεβαστό από όλους. Αυτό που δεν είναι πια αποδεκτό είναι η αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και η παράκαμψη των συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων, “τα πίσω μπρος”  και τα “ήξεις αφήξεις”».

Στην ερώτηση κατά πόσο ο Φώτης Κουβέλης, μετά την αποδοκιμασία και το αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας για αποχώρησή του, μπορεί να συνεχίζει να είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου πως έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του στο εσωτερικό, η Μαρία Ρεπούση απάντησε: «Πολλές φορές η κριτική είναι ωφέλιμη για να δει κανείς τα λάθη του και να τα διορθώσει. Η δυναμική του Φώτη Κουβέλη συναρτάται από τη στάση του στα κρίσιμα θέματα που θέτει η πολιτική πραγματικότητα αλλά και η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ».

Ads

Η Μαρία Ρεπούση επανέλαβε και την πρότασή της για ένα κοινό πρόγραμμα, αλλά και ένα κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η πρότασή της βρέθηκε αντιμέτωπη με «μικροκομματικές λογικές» και στα δύο κόμματα. «Πρότεινα Κοινό Πρόγραμμα της Αριστεράς. Αν αυτό – αναγκαίο αλλά δύσκολο- ευοδωθεί θα μπορούσε να υπάρξει και κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Θεωρώ πως μόνον με αυτό τον τρόπο η χώρα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο μιας πολιτικής που είναι κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική, ανέφερε στο Tvxs.gr.

«Η πρότασή μου όμως από ότι φαίνεται συναντά αντιδράσεις όχι μόνον στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μικροκομματικές λογικές που στο όνομα της Αριστερής ορθότητας, ανανεωτικής ή ριζοσπαστικής, ιεραρχούν την ορθοδοξία τους πάνω από το συμφέρον της χώρας. Ελπίζω ότι τελικά δεν θα κυριαρχήσουν και τουλάχιστον η προγραμματική σύγκλιση θα πραγματοποιηθεί», σημείωσε και συνέχισε: «Να αποδείξει η Αριστερά ότι μπορεί να περνάει πάνω από τις διαφορές της και να συνασπίζεται για το καλό όλων μας. Ότι μπορεί να κυβερνήσει και δεν θα είναι το διάλειμμα του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το μείζον, τα υπόλοιπα είναι ήσσονος σημασίας. Θα ήταν σημαντικά αν μέναμε κλεισμένοι στον μικρόκοσμο της αριστεράς».

Τέλος, η κ. Ρεπούση ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη περί «ολικής επαναφοράς» αλλά και όσους εκτιμούν πως η ΔΗΜΑΡ «δεν έχει μέλλον». Ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα; «Η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον αν εργαστεί με συνέπεια για τη δημιουργία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Αν επιστρέψει στους γενέθλιους τόπους της. Αν υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος που καταρρέει και τα ανθρώπινα δικαιώματα που βάλλονται. Τα κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν για να είναι χρήσιμα. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αποδείξει εκ νέου την κοινωνική και πολιτική της χρησιμότητα», απάντησε.