Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και 25 ημέρες μετά τη δημοσίευση του επιτόπιου ρεπορτάζ του tvxs.gr που αποτύπωσε στοίβες με σωρευμένη ξερή φυτική ύλη εντός του Πεδίου του Άρεως, η κατάσταση παραμένει ίδια.
 
Παρά τη δέσμευση της διοίκησης Πατούλη στο tvxs.gr ότι τα ξερά κλαδιά θα απομακρύνονταν το ταχύτερο δυνατό, το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου αντικρύσαμε ακόμα περισσότερες στοίβες. Μόνη διαφορά με την 19η Μαΐου, οπότε και είχαμε επισκεφθεί το Πεδίον του Άρεως, η απαγόρευση εισόδου στον περιφραγμένο χώρο που προορίζονταν από τη διοίκηση Δούρου για πάρκο σκύλων.
 
image
 image

Ads

Στην επικοινωνία που είχαμε στις 20 Μαΐου με το γραφείο του κου. Πατούλη, είχαμε λάβει την απάντηση ότι οι τεχνικές υπηρεσίες στοιβάζουν εκεί σπασμένα κλαδιά και τα απομακρύνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς πρόκειται για περιφραγμένο χώρο. Ειδικά για εκείνες τις ημέρες, είχαν επικαλεστεί τον δυνατό αέρα που φυσούσε τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος των σπασμένων κλαδιών. Η διοίκηση Πατούλη είχε δεσμευτεί μέσω του tvxs.gr ότι οι στοίβες εκείνες θα μεταφέρονταν σε ασφαλές μέρος εντός 2-3 ημερών.
 
Όπως φαίνεται στις εικόνες – οι λήψεις έγιναν από απόσταση, έξω από τα κάγκελα και με χαμηλό φωτισμό λόγω ώρας – οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο ως αποθετήριο κλαδεμάτων και μάλιστα αποθέτουν εκεί όλο και μεγαλύτερους όγκους ξερής φυτικής ύλης. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται εντός του «Πάρκου» στο κέντρο της Αθήνας και υπάρχει ήδη το προηγούμενο της μικρής πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγα μέτρα παραπέρα τον Αύγουστο του 2021.
 
image

image

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σε άλλους χώρους του Πεδίου του Άρεως. Πίσω από τους καλλωπιστικούς θάμνους και όπου δεν πάνε συχνά οι επισκέπτες, η εγκατάλειψη είναι ο κανόνας. Αγριόχορτα και πεταμένα υλικά υπάρχουν σε πολλές γωνιές του «Πάρκου».
 
image
image
 
Διαφορετική φυσικά είναι η εικόνα στους χώρους όπου φιλοξενούνται εκθέματα και εγκαταστάσεις της έκθεσης «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση. Ακόμα και εκεί το πράσινο δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όμως είναι φανερό ότι έχει υπάρξει κάποια φροντίδα του χώρου.
 
Όπως είχαμε αναλύσει στο ρεπορτάζ του Μαΐου, η διοίκηση Πατούλη έχει κάνει δεκτή την προσφορά-δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου το τελευταίο όχι μόνο να χρηματοδοτήσει αλλά και να εκτελέσει έργα εντός του Πεδίου του Άρεως που έως τώρα εκτελούνταν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η πρόταση-δωρεά είχε απορριφθεί από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, με αρκετούς από αυτούς να κάνουν λόγο για «ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα».

Ads