«Οι προοδευτικές δυνάμεις, όσο πιο σύντομα αντιληφθούν την ανάγκη της προγραμματικής σύγκλισης, τόσο γρηγορότερα θα κλείσει κάθε χαραμάδα διαιώνισης της νεοδεξιάς και του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία» τονίζει στο ΤVXS  η Ρένα Δούρου.

Ads

Η υποψήφια βουλεύτρια Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., εστιάζει στην ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες και επισημαίνει ότι πλανάται ο κ. Μητσοτάκης αν πιστεύει ότι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των συμβούλων επικοινωνίας του, μπορούν να κοροϊδέψουν τους νέους. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, είναι άλλος ένας ισχυρός λόγος ώστε να πάψει η Δεξιά να κρατά τα ηνία της χώρας.  

Κυρία Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει θέσει το στόχο της εκλογικής πρωτιάς ώστε προκειμένου να δρομολογηθεί το εγχείρημα της συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης. Υπάρχει το περιθώριο των προγραμματικών συγκλίσεων με άλλα προοδευτικά κόμματα ; Ήδη ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή κάποιες θέσεις του κ. Βαρουφάκη, επαναφέρει την κινδυνολογία…

Στις 21 Μαΐου, στις κάλπες της απλής αναλογικής βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο. Με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έστω και με μία ψήφο και με συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σχηματίζουμε προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής και βγάζουμε την πατρίδα στο ξέφωτο. Η απλή αναλογική για εμάς, σε αντίθεση με κάποια κόμματα που τη βλέπουν ως ευκαιρία για αύξηση των βουλευτικών εδρών τους, δεν είναι σύνθημα αλλά μέσο για να κάνουμε πράξη την ανόθευτη λαϊκή κυριαρχία, με σεβασμό στη ψήφο των πολιτών.

Ads

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν τα δημοκρατικά κόμματα και να απαντήσουν στο δίλημμα που δεν τους θέτει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο ελληνικός λαός: με τον Μητσοτάκη ή με την αλλαγή; Και να μην στρώνουν το χαλί στην κινδυνολογική ατζέντα του Έλληνα Τραμπ, που κινδυνολογεί, καταστροφολογεί, λασπολογεί. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι κάνουν το παιχνίδι του πιο επικίνδυνου Πρωθυπουργού που πέρασε από τον τόπο. Όσο πιο σύντομα αντιληφθούν την ανάγκη της προγραμματικής σύγκλισης για την προοδευτική ανάταξη του τόπου, τόσο γρηγορότερα θα κλείσει κάθε χαραμάδα διαιώνισης της νεοδεξιάς και του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο. Τι απαντάτε;

Η αναξιοπιστία αυτών που θέλουν να μας κυβερνήσουν ξανά είναι τέτοια που μέσα σε 15 μέρες, διπλασίασαν το δήθεν κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για του λόγου το αληθές. Στις 12 Απριλίου ο ακόμη τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μιλούσε 45 δις “σε ορίζοντα 4ετίας”.

Και στις 28 Απριλίου, ο διάδοχός του, κ. Σκέρτσος μιλούσε για… 85 δις. Και σκεφθείτε ότι είχαν αρχίσει λέγοντας, ψευδώς βέβαια, ότι το πρόγραμμά μας στοιχίζει 23 δις! Σε ό,τι δε αφορά το υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο που μας κατηγορεί ότι θα φέρουμε ο κ. Μητσοτάκης, ας αποφασίσει τέλος πάντων τι ισχύει. Γιατί ήδη από το 2018 μας κατηγορούσε για νέο μνημόνιο. Τα ψέματά του είναι τόσα πολλά που πια δεν τα θυμάται. Η αλήθεια είναι ότι το κοστολογημένο πρόγραμμά μας, όπως το παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, στοιχίζει 5.5 δις. Ακριβώς δηλαδή το μισό από τα 10 δις σε απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, ημέτερους και γαλάζιες ακρίδες που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε τελευταία ανάλυση είναι προκλητικό να μας κατηγορούν για “σπάταλους” επειδή θέλουμε να δώσουμε αξιοπρεπείς μισθούς στους ανθρώπους του ΕΣΥ, που στήριξαν την κοινωνία στην πανδημία, εκείνοι που με τις δικές τους πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε brain drain.

Είναι απλά ντροπή να μας προσάπτουν ότι θέλουμε να δώσουμε 2.000 ευρώ στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό του ΕΣΥ. Εν κατακλείδι. Για νέο μνημόνιο, ας κοιταχθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στον καθρέφτη. Γιατί η εμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων, δηλαδή η αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ και το κατά κατά πολύ ελλειμματικό το ισοζύγιο πληρωμών, είναι οι προϋποθέσεις που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Από όπου την έβγαλε η κυβέρνηση Τσίπρα, ρυθμίζοντας το χρέος και αφήνοντας στα δημόσια ταμεία 37 δις. Τα γεγονότα είναι, ως γνωστόν, ξεροκέφαλα και διαψεύδουν τον χειρότερο Πρωθυπουργό της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης που πέρασε από τη χώρα.

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη ενισχύθηκε η «αντισεισμική» οργή, ειδικά εκ μέρους της νεολαίας. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να κινηθεί ώστε να πείσει τους νέους – και τις άλλες ομάδες των ψηφοφόρων – να προσέλθουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Η τραγωδία στα Τέμπτη ήταν το “χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”. Έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι περί ασφάλειας δεσμεύσεις της νεοδεξιάς κυβέρνησης αφορούσαν μόνο την αστυνομοκρατία, την… αστυνομία στα πανεπιστήμια και το ξύλο από τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις. Δεν αφορούσε την ασφάλεια στην υγεία, στην παιδεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο περιβάλλον.

Η τραγωδία στα Τέμπη έδειξε έτσι ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές. Για αυτό και το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους πολίτες είναι ότι μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να τελειώσει αυτός ο γαλάζιος εφιάλτης. Να πάμε μαζικά στις κάλπες στις 21 Μαΐου. Να μην αφήσουμε κανέναν άλλον να καθορίσει τη δική μας ζωή. Να αποφασίσει στη θέση μας. Να εκλέξουμε την προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ που χρειάζεται ο τόπος.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για μην πάνε οι νέοι στις κάλπες, μη επιτρέποντας για παράδειγμα σε πάνω από 200 χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εργασίας τους. Ο κ. Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι νέοι άνθρωποι, αυτοί ακριβώς που τους κυνήγησε από την πρώτη στιγμή στους κινηματογράφους και ξυλοφόρτωνε στις πλατείες, οι νέοι που είναι τα πρώτα θύματα των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, οι νέοι που με τη ΝΔ στην εξουσία, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, θα τον μαυρίσουν στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ από την πλευρά του, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, από τη διασφάλιση της στέγης ως την προστασία των εργαζόμενων μητέρων, που δείχνουν ότι για εμάς οι νέοι άνθρωποι είναι πραγματικά το μέλλον αυτού του τόπου. Οι νέοι καταλαβαίνουν γιατί βιώνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης. Και πλανάται ο κ. Μητσοτάκης αν πιστεύει ότι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των συμβούλων επικοινωνίας του, μπορούν να τους κοροϊδέψουν.

Η εκλογή σας συνιστά μία επιπλέον πρόκληση μετά τη στοχοποίηση σας από τη Ν.Δ. και άλλα κέντρα για την τραγωδία στο Μάτι;

Το κρίσιμο είναι να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ από την κάλπη της απλής αναλογικής για να επανέλθει η Δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια στις ζωές μας. Αυτός είναι ο αγώνας όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτός είναι και ο δικός μου αγώνας κόντρα σε μια εξουσία που ήδη ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε δείξει ότι προκειμένου να γίνει κυβέρνηση, ήταν ικανή να φθάσει ως την τυμβωρυχία εθνικών τραγωδιών.

Ακούστε, η ενασχόλησή μου με τα κοινά, η ενδεχόμενη εκλογή μου ως βουλεύτρια στη Δυτική Αθήνα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δικαίωση ούτε σε σχέση με τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι και τις οικογένειές τους. Ούτε και σε σχέση με τη στοχοποίησή μου από τη ΝΔ και τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό.

Η κοινή μας πρόκληση σήμερα είναι κάνουμε παρελθόν αυτήν την επικίνδυνη, τοξική εξουσία. Με την ανάδειξη από την πρώτη Κυριακή προοδευτικής κυβέρνησης σταθερότητας που, για άλλη μία φορά, θα βγάλει από το αδιέξοδο που οδηγεί τη χώρα η νεοδεξιά κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές. Επισημαίνει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια». Ποια η απάντησή σας;

Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν δείξει ότι αντιμετωπίζουν το δημόσιο ως λάφυρο του γαλάζιου κράτους, βορά των γκόλντεν μπόις. Πριν το παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα που τους στηρίζουν. Το είδαμε να γίνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος να κάνει το ίδιο με το κοινωνικό αγαθό του νερού. Λέγοντας τα γνωστά φέικ νιούζ, όπως τα περί εκχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, κλπ, κλπ.

Η γαλάζια προπαγάνδα αποκρύπτει ότι η ένταξη των δύο Εταιρειών στο Υπερταμείο έγινε με τη νομοθετημένη αίρεση, στο άρθρο 2 του νόμου 4425/2016, της τήρησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις. Αλλά δεν είναι μόνο τα ψέματα σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό τότε γιατί δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο; Γιατί δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Γιατί επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής, παραχωρώντας τη συντήρηση και τη διαχείρισή του σε ιδιώτες;

Τι θα ρυθμίζει η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που συνέστησε; Όμως καμία έκπληξη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής: ήδη από το 2018 τασσόταν υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και υπέρ ισχυρής εποπτικής αρχής για να ρυθμίζει τις τιμές και να διασφαλίζει τη “στενή”, όπως τόνιζε, οικονομική εκμετάλλευση του νερού που πλέον θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο στα Συντάγματα πολλών χωρών του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στα λόγια του κ. Μητσοτάκη και ότι, αν, ο μη γένοιτο, ξαναβγεί Πρωθυπουργός, δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Τον δρόμο τον έχει ήδη στρώσει… Έτσι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του ανθρώπινου και κοινωνικού αγαθού είναι άλλος ένας ισχυρός λόγος στις 21 Μαΐου να πάψει η Δεξιά να κρατά τα ηνία της χώρας.