Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους της εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ωστόσο πως οι θεσμοί ακόμη περιμένουν μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ads

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική Diario de Noticias, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ – τους οποίους τώρα αποκαλούμε θεσμούς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος επειδή τα μαξιλάρια ρευστότητας στην Ελλάδα είναι σαφές ότι γίνονται πολύ, πολύ μικρά. Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι υποσχέθηκε να κάνει. Πλήρωσαν όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του EFSF και άλλους. Αυτό είναι θετικό. Ήταν μία από τις δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί».

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποια ακόμη στήριξη προς την Ελλάδα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της. Προς το παρόν, η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι διαθέσιμη και, προτού εξεταστεί περαιτέρω στήριξη, αυτό που θέλουν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μία λίστα που θα είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Προς το παρόν δεν το έχουμε δει αυτό»

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα κεφάλαια βραχυπρόθεσμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά ότι «υπάρχει ανάγκη περισσότερης βοήθειας ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της. Η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν, αλλά πριν σκεφτούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα που να είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό».

Ads

Τέλος, ααπντώντας στο γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη λίστα, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα νέα, έχει «γράψει» περίπου 70-80 μέρες στην εξουσία.