Για «ημέρα ντροπής» έκανε λόγο ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως είπε ο Γιάννης Λαγός, που κατηγορείται ως ο καθοδηγητής των ταγμάτων εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης, πρόκειται για ένα νομοθέτημα ενάντια στη φύση και τη λογική.

Ads

Στο παραλήρημά του υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης.

«Έφεραν νομοσχέδιο για την ιθαγένεια για όποιον μπαίνει μέσα και γίνεται Έλληνας. Βλέπουμε ότι δίνεται το δικαίωμα να υπάρχουν γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και αυτό να θεωρείται φυσιολογικό, αντί να είναι κάτι κατάπτυστο», είπε και ισχυρίστηκε πως «δεν είμαστε φασίστες και ρατσιστές». «Έχουν το δικαίωμά τους να είναι σπίτι τους, μόνοι τους, να κάνουν ό,τι νομίζουν όχι όμως να βγαίνουν να το διατυμπανίζουν», πρόσθεσε για τους ομοφυλόφιλους.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή θα πολεμήσει το σύμφωνο συμβίωσης «με όλες της τις δυνάμεις» και απείλησε πως «αν μας δοθεί η δυνατότητα, αυτά θα πάψουν να υπάρχουν».

Ads

Ειρωνικά ρώτησε την κυβέρνηση γιατί περιορίζει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ δύο ατόμων και «δεν δίνει κάτι παραπάνω, σε πέντε, σε επτά άτομα;». «Ωραίο δεν είναι και αυτό; Γιατί τους βάζετε διλήμματα;», είπε.

Ακόμη, αναφερόμενο στο άρθρο του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις σύναψης και λύσης των συμφώνων συμβίωσης διέπονται από το δίκαιο του τόπου όπου καταρτίστηκαν, ο Γιάννης Λαγός είπε: «Αν μας έρθει κάποιος ο οποίος έχει παντρευτεί ένα επτάχρονο κοριτσάκι, αυτό θα γίνει δεκτό στην Ελλάδα; Αν έρθει ένας από τη Γερμανία, την Ολλανδία, από το Πακιστάν που αγαπάνε τις κατσίκες τους και τα ζώα τους; Τους κτηνοβάτες, θα το δεχτείτε κι αυτό;».

Αυτή του η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου, που ζήτησε παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη. Η ένταση συνεχίστηκε με τον Γιάννη Λαγό να κατηγορεί το Συμβούλιο Κατά του Ρατσισμού και να υποστηρίζει πως τα μέλη του «είναι ενάντια στο έθνος και την πατρίδα». Εν μέσω του ρατσιστικού του παραληρήματος για τους ομοφυλόφιλους, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δεν σέβεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και είναι εμπαθής».

«Ρατσιστικός» ήταν κατά τον Γιάννη Λαγό και ο τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ για τα προσφυγόπουλα. «Για εμάς είναι υπερηφάνεια που σας αναγκάζουμε και δείχνετε σε όλο τον κόσμο πόσο προκατειλημμένοι είστε και πόσο μισείτε αυτό που λέγεται Ελλάδα και ελληνικό έθνος». Βουλευτής σηκώθηκε όρθιος και φώναξε προς τον Γιάννη Λαγό: «Ποιος σου είπε ότι μισούμε;». Ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν μπορώ να μοιράζω τρόφιμα μόνο σε Έλληνες; Αν είσαι τόσο Έλληνας όσο λες μην ψηφίσεις το σύμφωνο συμβίωσης». Σε αυτό το σημείο αντέδρασε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.