«Τώρα φτάνουμε στο σκληρό πυρήνα της υπόθεσης. Θα εμμείνουμε μέχρι τέλους. Κρατάμε τη θέση κάθε κόμματος και στο τέλος θα δούμε πώς θα πράξουμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αναφορικά με την επιλογή του ΚΚΕ να συνεχίσει να μην δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των χρηματοδοτών του μέσω κουπονιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μίλησε με αυστηρή γλώσσα για τις κινητοποιήσεις στην Κερατέα.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής η οποία θα εκδώσει πόρισμα για «το χτύπημα του μαύρου πολιτικού χρήματος, με ριζικές αλλαγές ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους από ανεξάρτητους και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και στη διαδικασία υποβολής και ελέγχου των «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Στην 8μελή επιτροπή θα συμμετέχουν οι καθηγητές κ.κ. Ν.Αλιβιζάτος, Φ.Σπυρόπουλος, Γ.Σωτηρέλης, Γερ.Μοσχονάς, Χαρ.Ανθόπουλος, Λ.Παπαδοπούλου, Αθ.Ξηρός και Ν.Παπασπύρου.

Στόχος είναι οι εργασίες της να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Στη συνέχεια το πόρισμα θα διαβιβαστεί στη διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση». Στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το τελικό σχέδιο νόμου. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων οι οποίες προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει επικοινωνιακούς στόχους» και «θέλει πραγματικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

«Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις» στην Κερατέα

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών μετέφερε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσει στον αρμόδιο Επίτροπο τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα «θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις σχετικές αντιδράσεις, έκανε λόγο για μία «μερίδα λίγων κατοίκων» που αντιδρά και για κινητοποιήσεις οι οποίες «δεν είναι μόνο από φιλήσυχους πολίτες, είχαμε ρίψη μολότοφ κλπ». Ως προς τη στάση των δημοτικών αρχών οι οποίες αντιδρούν στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, δήλωσε ότι έχουν «βαρύτατη ευθύνη» και «δημαγωγούν για να γίνονται ευχάριστοι στους κατοίκους, αποκρύπτοντας ποιο είναι το καλό για τις τοπικές κοινωνίες».

Ειδικά για το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Κερατέας, σημείωσε ότι -κατά την επίσκεψή τους στο γραφείο του- «είχαν δεσμευθεί ότι θα τηρήσουν τη σχετική δικαστική απόφαση, όποια και αν θα ήταν αυτή, μία δέσμευση την οποία αθετούν».