Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-μελών της Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Novartis κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής που διεξάγεται υπό τους περιορισμούς της πανδημίας και με έκτακτα μέτρα στην αίθουσα του κοινοβουλίου. 

Ads

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στην ομιλία του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όχι μόνο χρησιμοποίησε απόρρητο υλικό από την Προανακριτική Επιτροπή για την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου αλλά το χρησιμοποίησε αποσπασματικά, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανηθικότητα.

Στο σημείο εκείνο απευθύνθηκε στο Θάνο Πλεύρη προσωπικά λέγοντάς του ότι στην ομιλία του παρέθεσε ένα μέρος μόνο της φράσης της Ξένης Δημητρίου από διάλογο με τον υπό παραίτηση Ιωάννη Αγγελή ο οποίος μίλησε για τον «Ρασπούτιν» και του ζήτησε να αποκαλύψει τη συνέχεια, την οποία απέκρυψε. Μάλιστα ο Θ. Πλεύρης ξεκίνησε να διαβάζει΄από τη σχετική κατάθεση της Δημητρίου αλλά και πάλι σταμάτησε στο επίμαχο σημείο. Μετά από μεγάλη ένταση, αποκαλύφθηκε και το υπόλοιπο της συνομιλίας και συγκεκριμένα πως η Δημητρίου είχε απαντήσει στον Αγγελή «’Έχεις στοιχεία για αυτά που λες;” και η απάντηση Αγγελή ήταν αρνητική». «Αυτή είναι η αξιοπιστία τους», είπε ο κ. Ραγκούσης δείχνοντας προς τον βουλευτή της ΝΔ. 

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρόβλεψη που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον: «Μια μέρα, η Νovartis, θα χρησιμοποιήσει αυτά που λέτε για να μην υποχρεωθεί σε αποζημιώσεις για το σκάνδαλο και τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο. H θεωρία της “σκευωρίας” είναι το καλύτερο χαρτί που θα επικαλεστεί για να μην αποζημιώσει τον ελληνικό λαό» είπε. Εξάλλου, απαντώντας στις κατηγορίες για την περίφημη συνάντηση Μιωνή στο γραφείο Παππά, σημείωσε ότι αν είναι επιλήψιμη η συνάντηση στο γραφείο υπουργού, τότε είναι πολύ πιο επιλήψιμη η αντίστοιχη συνάντηση που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο.

Δ. Αυγέρη: Φορτωμένος με το μισό ποινικό κώδικα όποιος αμφισβητεί την ιδιοκτησία της εξουσίας από τη ΝΔ

Ads

Το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ για να συγκαλύψει το σκάνδαλο Νovartis και το γεγονός ότι ενεργεί ως ιδιοκτήτης των θεσμών της χώρας, επεσήμανε η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Δώρα Αυγέρη στην ομιλία της. “Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμετώποι με τη διαφθορά, τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, η ΝΔ κάνει το μαύρο άσπρο. Στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis  η αντιστροφή των ρόλων που επιχειρείται, ξεπερνά κάθε όριο” είπε και άφησε αιχμές για τη ρύθμιση της ΝΔ να ξεπαγώσουν δεσμευμένοι λογαριασμοί υποδίκων αμέσως μετά την κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή.

Σημείωσε, πως  όχι μόνο δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική αλλά “αποκαλύπτεται σκευωρία της ΝΔ, ενορχηστρωμένη από διάφορους κύκλους που επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς και να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στο κόμμα τους”, είπε φωτογραφίζοντας την πτέρυγα του Αντώνη Σαμαρά.  

image

“Θυμίζει τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών όταν κάποιοι έλεγαν σε αυτή την αίθουσα ότι δεν προκύπτουν στοιχεία και ότι θα έπρεπε να ζητηθεί συγνώμη από τους Παπαντωνίου-Τσοχατζόπουλο” είπε, απευθυνόμενη στους βουλευτές ενώ αναφερόμενη στη ΝΔ, σημείωσε ότι  έκανε τα πάντα για να εκφοβίσει τους προστατευόμενους μάρτυρες και την εισαγγελέα διαφθοράς. “Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια επίθεση εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης” , κατηγορώντας την κυβέρνηση για χειραγώγηση των θεσμών: “Κάθε εξουσία της ανήκει και αλίμονο σε όποιον το αμφισβητεί, σε όποιον ενισχύσει τη Δικαιοσύνη, σε όποιον επιχειρήσει να ρίξει τα στεγανά που προστατεύουν τη διαπλοκή, θα βρεθεί φορτωμένος με το μισό ποινικό κώδικα και αυτό ας το ξέρουν οι υπόλοιποι”.

Τελος, αφού αναφέρθηκε στις διαρκείς αντιφάσεις των μαρτύρων στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, χαρακτήρισε την πρόταση ένα προχειροτραμμένο, ασύντακτο και ανερμάτιστο κείμενο” “Μόνο για τον κοροναϊό δεν κατηγορήσατε τον Παπαγγελόπουλο” κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: Μεσαία και κορυφαία πρώην και εν ενεργεία στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, μιλώντας πρώτος από την αξιωματική αντιπολίτευση έκανε την εκτίμηση ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης είναι “μεσαία και κορυφαία, πρώην και εν ενεργεία, στελέχη της Novartis”. Μάλιστα υπενθύμισε την ιδιαίτερα εχθρική στάση που τους επεφύλαξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπής, προσπαθώντας να άρουν το καθεστώς ανωνυμίας. 

“Κανένα φιάσκο δεν διορθώνεται με νέο φιάσκο” ανέφερε και επέκτρινε το γεγονός ότι στην πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου έχουν χρησιμοποιηθεί απόρρητες καταθέσεις αλλά και ότι πρακτικά της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται σε μήνυση του Σάμπι Μιωνή.