Καταιγιστικές αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά την Τετάρτη και το αναμενόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50%. Οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου είναι περιορισμένες ειδικά εάν -όπως είναι πολύ πιθανόν – η απόφαση των ευρωπαίων είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στον κ. Σαμαρά πρόταση για συγκυβέρνηση, αλλά με τον ίδιο ως πρωθυπουργό και με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας που θα «κλειδώσει» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. 

Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα απορριφθεί από την ΝΔ. Το επόμενο βήμα για τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ,  είναι εάν τελικά υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή απαιτώντας ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θετική ψήφο (180 ή ακόμη και 200 ψήφοι).

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός θα εξαναγκάσει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα καινούργια δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιμείνει στη στείρα άρνησή της, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ads

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών με κάθε τρόπο και επισημαίνουν πως η επιλογή αυτή θα είναι «καταστροφική» για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κερδίζει έδαφος, ειδικά στην περίπτωση που θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και εκτός στενού πολιτικού συστήματος.

«Να γίνει μια αλλαγή κυβερνητική ώστε να μπούνε και πρόσωπα ικανά έξω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής, αλλιώς δεν βλέπω τίποτα άλλο εκτός από εκλογές», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

Την έγκριση των αποφάσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε περίπτωση που τεθεί θέμα απώλειας εθνικής κυριαρχίας. «Μέχρι που έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις», διερωτήθηκε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί «μπάστακα» στο υπουργείο του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τοποθέτησης μόνιμων επιτρόπων από την τρόικα στα υπουργεία. Ωστόσο, επέμεινε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές.
 
Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος απέδωσε την κατάσταση της χώρας στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.
 
«Με πλήρη ευθύνη το λέω τώρα και χωρίς να μασάω τα λόγια μου, ότι υπάρχει μια προφανής άτυπη συμπαιγνία μεταξύ των αντιπάλων συμπαικτών -μεγάλων και μικρών- για τη διαιώνιση ενός σκηνικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Τι παριστάνει ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς; Τι παριστάνουνε; Μεγάλωσαν στα ίδια προάστια, στις ίδιες οικογένειες, σπούδασαν στα ίδια σχολεία, στα ίδια αμερικάνικα πανεπιστήμια, και τις ίδιες γκόμενες μπορεί να είχανε, είναι φίλοι και δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την πατρίδα σε ένα ελάχιστο;», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
 
Χαρακτήρισε επίσης τον εαυτό του ως ανεξάρτητο βουλευτή, φιλοξενούμενο στο ΠΑΣΟΚ, αν και όπως είπε παρά τις διαφωνίες του δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, για την οποία όμως χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Αναφορικά με πιθανή διαγραφή του μετά τα όσα είπε στην εκπομπή, τόνισε ότι αυτό δεν τον ενδιαφέρει παρά μόνο η πατρίδα.