Να εξεταστεί με δικαστική συνδρομή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ενώ πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, «ακόμη κι αν χρειαστεί να προσαχθούν βιαίως», όπως αναφέρθηκε. Στο μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης της γραμματέας του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens, Αικατερίνης Τσακάλου, ζήτησε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την πελάτισσα του, καθώς, όπως υποστηρίζει σε επιστολή του, η πελάτης του παρακολουθείται. Παράλληλα, ο κ. Κούγιας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κ. Τσακάλου παρέδωσε στην επιτροπή σκληρό δίσκο υπολογιστή που ενδεχομένως να περιέχει νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, η κ. Τσακάλου, παρά την προτροπή του προϊσταμένου της Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν κατέστρεψε τα αρχεία στον εν λόγω σκληρό δίσκο. Επίσης, με επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Χαρ. Καστανίδη και Μιχ. Χρυσοχοίδη, αντίστοιχα, τον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και Γ. Καλαμίδα, αντίστοιχα, τους δυο εφέτες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, Μαρία Νικολακέα και Ι. Φιοράκη, ο κ. Κούγιας αναφέρει ότι η πελάτης του «δέχεται, είτε από τηλεοράσεως, είτε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, επιθέσεις από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προσπαθούν να πλήξουν της αξιοπιστία της, προφανώς εξυπηρετώντας τα πρόσωπα, τα οποία η ίδια αποκαλύπτει, αλλά τελευταίως η ίδια ευρίσκεται σε ένα κλοιό παρακολουθήσεων, ο οποίος στενεύει συνεχώς».

Ο συνήγορος ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία της πελάτισσάς του, «επειδή τα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούνται από τις μαρτυρικές της καταθέσεις είναι τεράστια, όπως γνωρίζουν τόσο οι εισαγγελείς που την εξέτασαν, όσο και οι ανακριτές αλλά και η ΥΠ.Ε.Ε. και επειδή η εντολέας μου αδυνατεί πλέον να κάνει και την παραμικρή μετακίνηση, αφού νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή της».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε σήμερα ότι κατατέθηκαν στη Βουλή προς διερεύνηση άλλοι έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, πρόκειται σίγουρα για μαύρο χρήμα της Siemens, ενώ επέκρινε τον ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό για την απώλεια χιλιάδων σελίδων δικαστικών συνδρομών που εστάλησαν στη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών κι έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Ads

Ενώπιον της εξεταστική επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του συστήματος ασφαλείας C4I που έδινε τη δυνατότητα παραλαβής των υποσυστημάτων χωριστά ως απαραίτητη και ό,τι το πλέον ενδεδειγμένο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφού πέρα από τις σημαντικές απομειώσεις του τιμήματος, εξασφάλιζε την παραμονή του ΤΕΤΡΑ μετά από μία δεκαετία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης, κρίνοντας ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνταν από τους Αμερικανούς, ενώ ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις παρενέβη πολύ ενεργά κατά την σύναψη της πέμπτης τροποποιητικής.

Αύριο στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ μετά το μεσημέρι θα προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης για τα στοιχεία που βρήκε στην πρόσφατη έρευνά του στα γραφεία της Siemens.

Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα που είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η παραμονή του βουλευτού στην εξεταστική. Ζητά την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.