Ποια πολιτική υπόσταση και ποιες κοινωνικές αναφορές μπορεί να έχει ένα κόμμα που ξεκινά τον βίο του ως κόμμα «διορισμένων»; Το ερώτημα θα τεθεί, αλλά μάλλον δύσκολα θα απαντηθεί, στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που ξεκινά σήμερα. Όπως δύσκολα θα αποσαφηνιστεί και το ποιο είναι το ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα του νέου κομματικού φορέα – ενός φορέα, που σχηματίστηκε φιλοδοξώντας να εκφράσει την ανασύνθεση και επανένωση της κεντροαριστεράς, αλλά εξακολουθεί να «λοξοκοιτά» προς την κεντροδεξιά.
Στην πραγματικότητα, το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι το προϊόν συγκερασμού μιας μακράς σειράς προσωπικών σχεδιασμών κι ακόμη περισσότερων πολιτικών συμβιβασμών, Ο τελευταίος εξ αυτών οδήγησε στην απόφαση να μην εκλεγούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά να οριστούν στην βάση της «αναλογικής εκπροσώπησης όλων των δυνάμεων» που μετέχουν στο Κίνημα. Με τον ίδιο τρόπο είχαν ουσιαστικά οριστεί και οι σύνεδροι, ενώ στην πράξη η απόφαση αυτή σημαίνει διαμόρφωση των συσχετισμών στην Κεντρικής Επιτροπής ως εξής: Από τα 351 μέλη, 128 θα πρόσκεινται στην Φώφη Γεννηματά, τα 67 στον Σταύρο Θεοδωράκη, τα 50 στον Γιώργο Παπανδρέου, τα 41 στον Νίκο Ανδρουλάκη, τα 35 στον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τα 30 στον Γιώργο Καμίνη.
Η «μεταβατική» φόρμουλα
Η εξαμελής ηγεσία του Κινήματος κατέληξε σ’ αυτό το μοντέλο στο «παρά πέντε» του συνεδρίου και στη σκιά των έντονων αντιρρήσεων πρωτίστως του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, στην προοπτική εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Υπέρ της κάλπης είχαν, αντιθέτως, ταχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και η Φώφη Γεννηματά η οποία, ούτως ή άλλως, ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Κατά το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο, η εν λόγω φόρμουλα είναι «μεταβατική» και η σχετική απόφαση στέλνει «μήνυμα πίστης στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος».
Γερουλάνος: Το εγχείρημα θα αποδειχθεί θνησιγενές
Πρόκειται, πάντως, για ένα μήνυμα που δεν έπεισε όλους τους παροικούντες την κεντροαριστερά και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με πλέον σκληρή ίσως αυτή του Παύλου Γερουλάνου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με δημόσια δήλωσή του, αποδοκίμασε χθες το βράδυ την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζοντάς την «ανορθόδοξη, αντιδημοκρατική και σχεδιασμένη για να προστατεύσει πρόσωπα και όχι αξίες».
«Η τελευταία, ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου», πρόσθεσε, «αγνοεί τη βούληση 210.000 πολιτών που συνεχίζουν να στηρίζουν τη δημοκρατική παράδοση της παράταξής και οδηγεί την πορεία της σε αδιέξοδο. Χωρίς δημοκρατία το εγχείρημα θα αποδειχθεί θνησιγενές. Επιμένω ότι καμία απόφαση αυτού του σχήματος δεν μπορεί να θεωρείται πολιτικά νομιμοποιημένη χωρίς ένα δημοκρατικά εκλεγμένο συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος».
Παρόντες Μητσοτάκης – Δραγασάκης
Στο συνέδριο, πάντως, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, θα δώσουν το παρών δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης και δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ενώ από το ΚΚΕ θα είναι παρών ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν αύριο το βράδυ με τις ομιλίες, κατά σειρά, των Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιώργου Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >