Ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών αναμένεται να βρεθεί σε λίγες ώρες η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate που κλονίζει την αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.

Ads

Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει την ποινική μεταχείρισή της, θα κρίνει δηλαδή εάν θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενη μέχρι τη δίκη της ή θα αφεθεί ελεύθερη με ή χωρίς περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών. 

Αν οι βελγικές δικαστικές αρχές αποφασίσουν την περαιτέρω προφυλάκισή της, η Εύα Καϊλή έχει τη δυνατότητα να καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης ανά μήνα. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε φερόμενη εγκληματική οργάνωση.

Οι δικηγόροι της ευρωβουλευτού καλούνται να πείσουν τη βελγική δικαιοσύνη ότι αφενός ότι δεν είναι ύποπτη φυγής και αφετέρου, ότι δεν θα παρεμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-κλειδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Εύας Καϊλή που επικαλέστηκε σε δημοσίευμά της η βελγική «Le Soir», η πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚ φέρεται να επιχείρησε να ειδοποιήσει τον Αντόνιο Παντσέρι και άλλους δύο μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, λίγη ώρα μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ads

 

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση ενός εκ των δικηγόρων της, Αντρέ Ριζόπουλου, ο οποίος με επιστολή του στη Le Soir ανέφερε:

«Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Eίμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες; Το να μιλάμε για μερική ομολογία για την πελάτη μου είναι μια προσανατολισμένη ερμηνεία».

Αισιόδοξος ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος

«Kρίνεται η προσωπική της ελευθερία – είναι προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε και τη διέψευσε»: Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν στις φυλακές του Χάρεν, στο Βέλγιο, την Τετάρτη. Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών και μαζί με τον κ. Δημητρακόπουλο παρέστη ο Αντρέ Ριζόπουλος, έτερος δικηγόρος της κ. Καϊλή.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικείμενη διαδικασία, δηλώνοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, «είναι δυστυχής και λόγω του παιδιού είναι ακόμα πιο δυστυχής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά θα εξεταστεί αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Καϊλή ούτε είναι ύποπτη φυγής ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.