H ελληνική κρίση έχει και πάλι την τιμητική της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή και την ίδια την ψηφοφορία, ενώ οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των ξένων εφημερίδων στέκονται ιδιαίτερα στο ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ξεκινά μία διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα στην αποστροφή του Γ.Παπανδρέου πως δεν τον ενδιαφέρει η παραμονή του στην εξουσία.

Ads

Πέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο ο Παπανδρέου κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ακολουθούν αρκετά ακόμη, γράφει αναλυτής του BBC. To ερώτημα τώρα είναι έαν ο έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ξαναχτίσει την αξιοπιστία του ή θα εξασφαλίσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και μετά θα αποχωρήσει με αξιοπρέπεια.

Καθώς η ΝΔ ζητά επιτακτικά την παραίτηση του, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον Παπανδρέου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Όμως ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος. ¨ολη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία την επόμενη κίνηση του, σημειώνει το BBC.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται αναλυτές που χαρακτηρίζουν “πύρρεια” την νίκη Παπανδρέου.  “Αν και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αναγκάστηκε να καταφύγει σε παιγχνίδια τακτικής…Πιστεύω ότι οι μέρες του στην εξουσία είναι μετρημένες”, δήλωσε ο Jurgen Odenius της Prudential Fixed Income.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέσπασε την υποστήριξη των μικρών κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποία θα ηγηθεί ο ίδιος.

O Γ.Παπανδρέου «θριαμβεύει στην κρίσιμη ψηφοφορία, και οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας ξεκινούν το Σάββατο» γράφει ο βρετανικός Guardian. Η εφημερίδα παράλληλα επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Ευ.Βενιζέλος θα αναλάβει».

Επιβίωσε ο Παπανδρέου, αλλά το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, σημειώνει και η Deutsche Welle, λέγοντας επίσης πως είναι «αμφίβολο το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία ασχέτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

«Τελικά ο Γ.Παπανδρέου τα κατάφερε, αλλά οι ημέρες του είναι μετρημένες» γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό Spiegel. Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημειώνει το περιοδικό, παραμένει ανοικτό το εάν ο ίδιος «θα κρατήσει τη θέση του, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του».

Ανάλογη η ανάγνωση και των γερμανικών Financial Times, που βάζουν στο πρώτο τους θέμα τον τίτλο «Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει». Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα, η θητεία του «μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα» -επιμένοντας, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, στην αναφορά του πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα».

Οι Financial Times, στο ίδιο κλίμα γράφουν: «Συζητήσεις για να ξεκινήσει νέα ελληνική κυβέρνηση –Ο Παπανδρέου πιθανώς εκτός πρωθυπουργίας» , «Ο Παπανδρέου επιβιώνει της ψήφου εμπιστοσύνης» και άρθρο-πορτραίτο για τον Έλληνα πρωθυπουργό τιτλοφορείται: «Ιδεαλιστής Έλληνας πατριάρχης βάζει το Ευρώ σε κίνδυνο».

Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, οι αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας ηγέτης επιβιώνει της ψήφου, ενίσχυση της συμφωνίας για το χρέος της Ευρώπης» ενώ και η επίσης αμερικανική Washington Post γράφει: «Ο Παπανδρέου με δυσκολία επιβιώνει της ψήφου εμπιστοσύνης».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει : «Η πλειοψηφία των Γάλλων απρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα», «Ο Παπανδρέου ζήτησε μια κυβέρνηση ενότητας και έλαβε την εμπιστοσύνης της Βουλής» ενώ στο ίδιο πνεύμα και η Liberation: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου» και «Οι Έλληνες κατακλύζουν περισσότερο τους πολιτικούς τους από την ό,τι η Ευρώπη και το σχέδιο λιτότητας».

Η Le Figaro γράφει: «Ελλάδα- κάλεσμα για εκλογές από την αντιπολίτευση», « Ελλάδα: Οι Γάλλοι αρνούνται να πληρώσουν άλλο» , «Ο Παπανδρέου αποκτά την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου».

«Ο Παπανδρέου πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και συναντιέται το Σάββατο με τον Πρόεδρο για σχηματίσει νέα κυβέρνηση ενότητας» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου της ισπανικής El Pais. Τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου πως «δεν τον νοιάζει να επανεκλεγεί» σημειώνει αμέσως η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς