Λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του 16χρονου Ρομά έδωσε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, σε δηλώσεις του έξω από από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Ads

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι αφαιρέθηκε η σφαίρα μετά από πολύωρη επέμβαση ωστόσο η ζωή του παιδιού κρέμεται από μια κλωστή. Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί σήκωσαν πιστόλι από πίσω και έριξαν ευθεία βολή.

Διαβάστε επίσης: Πυροβολισμός 16χρονου από αστυνομικό: Επεισόδια έξω από το Ιπποκράτειο – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [Βίντεο]

Επιπλέον,  ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η ανακοίνωση της αστυνομίας είναι στο ίδιο πλαίσιο ομοίων περιστατικών στην Αθήνα και «αυτές οι δηλώσεις είναι που οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο».

«Δεν πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη εκδήλωση αστυνομικής βίας αλλά για μια ευθεία βολή, για μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση. Από την έρευνα και τις καταθέσεις του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της ζωής αποτυπώνεται ακριβώς το πώς έχει γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας και συμπλήρωσε:

Ads

«Καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε εκ μέρους του παιδιού εναντίον των αστυνομικών. Τελείως ανυπόστατα τα περί εμβολισμού. Το παιδί ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη για μια κλοπή ευτελούς αξίας στο βενζινάδικο. Οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιο λόγο τον καταδίωκαν, και όταν είδαν ότι δε συμμορφώθηκε σήκωσαν πιστόλι από πίσω, η σφαίρα χτύπησε το τζάμι από πίσω του αγροτικού αμαξιού, στη συνέχεια το μαξιλαράκι και το κεφάλι του άτυχου παιδιού. Η έρευνα της αστυνομίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωσή της. Μία ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που τον καταδιώκει. Γιατί να βάλλει κατά αυτόν;».

Διαβάστε επίσης: 

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, φέρεται να υπάρχει μια δεύτερη βολή, η οποια δεν βρήκε κάποιο στόχο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αστυνομίας ότι χτύπησαν για εκφοβισμό, καθώς όπως είπε, κάποιος που βαράει για εκφοβισμό δεν  χτυπάει μόνο μια φορά στον αέρα.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ένταση έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων.

Συνελήφθη ο αστυνομικός

Υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός (άνδρας της Ομάδας ΔΙΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες) που πυροβόλησε τον 16χρονο συνελήφθη και κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Κατά πληροφορίες, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε η εμπλοκή του δικυκλιστή αστυνομικού στο αιματηρό περιστατικό.

Για το τραγικό συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο ανήλικος οδηγός, αγνοώντας τις εντολές των αστυνομικών, ενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών.

«Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Τον κυνήγησαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από πίσω»

Την ίδια στιγμή, σοκαρισμένοι αλλά και εξοργισμένοι είναι οι συγγενείς του 16χρονου.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία του παππού του παιδιού  στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, ο οποίς ανέφερε:

«Ο Κώστας δούλευε με τον πατέρα του μανάβης. Το βράδυ πήγε να βάλει πετρέλαιο στο αυτοκίνητο. Δεν είχε να πληρώσει τα 20 ευρώ. Είπε στον βενζινοπώλη “θα έρθω αύριο το πρωί να σου τα πληρώσω”. Εκείνος πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Τον κυνήγησαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από πίσω. Ένα μικρό παιδί να το πυροβολήσουν στο κεφάλι;»