Έντονη ανησυχία και αγωνία επικρατεί σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου Ρομά Κωνσταντίνου Φραγκούλη, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το «Ιπποκράτειο» αρνήθηκε να ενημερώσει τον δικηγόρο της οικογένειας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, η οποία σύμφωνα με αρχικές αναφορές ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Μάλιστα, δεν είχε εκδώσει κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Την ίδια ώρα, εις βάρος του 32χρονου αστυνομικού που συνελήφθη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην εισαγγελέα πρωτοδικών και στη συνέχεια παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου πήρε προθεσμία για την Παρασκευή και μέχρι την απολογία του θα παραμείνει υπό κράτηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο. Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής. Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό» και «μια φορά ενστικτωδώς προς τα κάτω».

Ads

Οι γονείς πρόκειται να καταθέσουν σήμερα παράσταση πολιτικής αγωγής, προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Βίντεο – ντοκουμέντο

Βίντεο που φαίνεται να δείχνει την καταδίωξη του οχήματος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ δημοσίευσε λογαριασμός στο Twitter.

Συγκεκριμένα, η σελίδα TheBreak.net, δημοσίευσε βίντεο που όπως σημειώνει προέρχεται από κάμερες ασφαλείας ενός καταστήματος. Στο βίντεο φαίνεται το αγροτικό του Φραγκούλη να απομακρύνεται από το βενζινάδικο που φαίνεται στο βάθος της εικόνας.

Σε απόσταση από το αγροτικό όχημα, ακολουθούν δύο μηχανές της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, η μια εκ των δύο μηχανών, φαίνεται να χάνει προς στιγμήν τον προσανατολισμό της, συνεχίζοντας ευθεία για λίγα μέτρα στην οδό Μοναστηρίου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί και εκείνη την πορεία των οχημάτων.

Στην ανάρτηση η σελίδα αναφέρει: «Υλικό από κάμερα ασφαλείας σε κατάστημα, δείχνει το αγροτικό που οδηγεί ο Κώστας Φραγκούλης να στρίβει και να ακολουθείται από δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ στης αστυνομίας. 500 μέτρα παρακάτω, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η αστυνομία πυροβόλησε τον 16χρονο».

Ημέρα συγκρούσεων

Την Τρίτη η κατάσταση σε διάφορες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν έκρυθμη με οργισμένες διαμαρτυρίες Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε κόσμος και σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Μάλιστα βίντεο καταγράφει τη στιγμή που δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται και ρίχνουν στο έδαφος τον πατέρα του 16χρονου. «Τον γιο μου σκότωσαν» φέρεται να λέει ο πατέρας, την ώρα που αστυνομικοί τον ρίχνουν στο έδαφος τον ακινητοποιούν και ένας τον γρονθοκοπεί στην πλάτη. Λίγο αργότερα ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος.

Επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο και σε άλλες περιοχές. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην κεντρική οδό Πόντου στα Διαβατά, πίσω από τον οικισμό «Αγία Σοφία», Ρομά συγκεντρώθηκαν και άναψαν φωτιές, δημιουργώντας οδοφράγματα. Επίσης, πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Ζεφύρι, με ομάδες νεαρών Ρομά να στήνουν πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους αλλά και σε διάφορα στενά, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στο Μενίδι, το βράδυ της Τρίτης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών, ενώ διαδηλωτές έκλεισαν για λίγη ώρα και τον περιφερειακό του Αιγάλεω. Το απόγευμα της Τρίτης, διαδηλώτές έβαλαν επίσης φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έκλεισαν τμήμα της Λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου. 

Ακόμη, λόγω των διαμαρτυριών και των μπλόκων που στήθηκαν, η Ολυμπία Οδός προχώρησε για ένα διάστημα σε εκτροπή κυκλοφορίας προς την παλαιά εθνική, στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο (και στα δύο ρεύματα) και στο τμήμα Μέγαρα- Πάχη (μόνο προς Κόρινθο).