Μεγάλες εστίες φωτιάς σε πευκόφυτη περιοχή στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, στις περιοχές Ανδρώνι, Μέλισσα Αμαλιάδας και στο Στρέφι του Δήμου Πύργου.

Ads

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Το χρονικό:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 13:00 σε δασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας, με κατεύθυνση προς το χωριό Ανάληψη. Αρχικά δόθηκε εντολή για εκκένωση, αλλά η φωτιά πέρασε λίγο έξω από το χωριό. Κατευθύνθηκε προς τον οικισμό Περιστέρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Ads

Η πυρκαγιά στην Αμαλιάδα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

image

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας είπε ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά, ζήτησε από τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις εντολές για εκκένωση του χωριού. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων εναέριων μέσων.

Στις υπόλοιπες περιοχές, τα μέτωπα είναι μικρότερα και γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχό τους.

Στην περιοχή, όπου οι ισχυροί άνεμοι έχουν υποχωρήσει, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 26 άτομα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα τύπου «Έρικσον» και «Σινούκ», καθώς και αεροπλάνα τύπου PZL. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων, αλλά και ιδιωτών.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Ζακύνθου

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.