Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντικά κλιμάκια επιχειρούν από τις 15:10 το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2017 σε πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καμάρα Μυτιληνιών Σάμου, πλησίον του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ads

Το έργο κατάσβεσης συντονίζει επί τόπου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης καθώς οι άνεμοι εντάσεως έως και 5 μποφόρ καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια να τεθεί έστω υπό μερικό έλεγχο. Ρίψεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς να εκτελούνται διαρκώς από ελικόπτερο. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που είχαν τεθεί λόγω καιρού σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ελευσίνα, επέστρεψαν εσπευσμένα στη Σάμο προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης και συνεπικουρούμενα από δύο ακόμη ξεκίνησαν τις ρίψεις στις 17:40.

image

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Β. Αιγαίου καθώς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στη Σάμο αλλά και του γεωφυσικού ανάγλυφου στον τόπο εξέλιξης της πυρκαγιάς, η κατάσταση προδιαγράφεται ως κρίσιμη. Οι φλόγες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο πευκοδάσος ενώ η φωτιά κάνει στροβιλισμούς εξαιτίας του αέρα και κινείται πότε νότια και πότε ανατολικά, προς Πυθαγόρειο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Ads

image

Η ενίσχυση πάντως των βορειοδυτικών ανέμων προκαλεί ανησυχία, ειδικότερα καθώς η φωτιά φαίνεται να ισχυροποιείται και να επεκτείνεται. Τα πεζοπόρα τμήματα και τα οχήματα της πυροσβεστικής καθώς και οι εθελοντές πυροσβέστες δίνουν κι εκείνοι πραγματική μάχη προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνες πυρόσβεσης και να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη επέκταση στην πυκνόφυτη περιοχή, ειδικότερα προτού βραδιάσει.

Ρεπορτάζ: Μαργαρίτα Ικαρίου
Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού