Με πόλεμο διαρροών και πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου δίνεται η τελική μάχη προς τη συμφωνία ή τη ρήξη μετά την σκληρή πρόταση που κατέθεσαν οι πιστωτές.

Ads

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φέρουν τον πρόεδρο της Κομσιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργάζεται νέο, συμβιβαστικό σχέδιο, ενώ ανοιχτή είναι η σύγκλιση νέας τριμερούς Τσίπρα – Γιουνκερ – Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έδωσε στίγμα δύσκολης κατάστασης δηλώνοντας ότι «είχαμε κάποια πρόοδο χθες το βράδυ αλλά όχι αρκετή».

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός που επέστρεψε το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες έχει μπαράζ συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη στο Μαξίμου και αύριο φέρνει το θέμα της διαπραγμάτευσης στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στις 6 το απόγευμα. Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας προκάλεσε κύμα φημολογίας για δήθεν αίτημα παροχής ψήφους εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση – μια φημολογία, που διαψεύδεται κατηγορηματικά από κυβερνητικά στελέχη.

Ads

Η σκληρή, έως και προκλητική, 5σέλιδη πρόταση των πιστωτών που αξιώνουν από μείωση συντάξεων έως εκτόξευση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 23%, έχει πυροδοτήσει προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και νέο γύρο σεναρίων για άμεσες πολιτικές εξελίξεις, το Μαξίμου ωστόσο εκπέμπει σήματα ψυχραιμίας και διαμηνύει ότι το σχέδιο των πιστωτών δεν είναι «take it or leave it».
Σήματα πιθανής σύγκλισης εκπέμπουν και οι δανειστές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία προϋποθέτει επώδυνες αποφάσεις από την πλευρά της Ελλάδας και διαμηνύοντας καθαρά ότι κάθε αφαίρεση επώδυνων μέτρων από την πρότασή τους προϋποθέτει αντιπρόταση με κοστολογημένα ισοδύναμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στο CNN ότι η Αθήνα «θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις» για να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης, δείχνοντας ως «φάρο» το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Περιμένει «εναλλακτικές» ο Ντάισελμπλουμ

Οι συζητήσεις με την Αθήνα την Τετάρτη περιόρισαν τις αποκλίσεις, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν ακόμη «αρκετά μεγάλες», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα εξαιρέσει πολλές μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται θα είναι αδύνατο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Πρόσθεσε, δε, ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές στις προτάσεις «εντός λίγων ημερών».

Λαγκάρντ: Η πρότασή μας είναι ευέλικτη

«Αναμένουμε τη θέση των ελληνικών αρχών για την κοινή πρόταση», δήλωσε από την πλευρά της και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να κάνει την απαιτούμενη τεχνική δουλειά για να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους για την επίτευξη των στόχων – κοινώς, να αποδεχθεί «ισοδύναμα» μέτρα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση των δανειστών είναι ευέλικτη και «δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορούμε να ακούσουμε λεπτομερώς τις απόψεις των ελληνικών αρχών».

Aίτημα ενοποίησης των δόσεων στο ΔΝΤ

Υπό το κλίμα αυτό, στα διαδοχικά θρίλερ του τελευταίου 24ώρου έρχεται να προστεθεί και η  αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου στο ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ. Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η Αθήνα υπέβαλε αίτημα στο Ταμείο για ενοποίηση όλων των υποδόσεων του Ιουνίου και αποπληρωμή τους στο τέλος του μήνα.

Νωρίτερα πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να αποδεχθεί την ενοποίηση, υπό την προϋποθεση ότι θα υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Για το θέμα των αποπλρωμών στο ΔΝΤ ερωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  σε σημερινή συνέντευξή του στο SkyNews για να δώσει μια μάλλον θολή απάντηση: «Πολλές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» περιορίστηκε να πει.