Πυρετώδεις αναμένονται και σήμερα οι συσκέψεις για τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Από χθες κλιμάκιο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) έχει ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, με στόχο την οριστικοποιηθεί η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως προς την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο τραπεζικός τομέας.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ Βενιζέλος το βράδυ της Πέμπτης συζήτησε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο τις λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Η συζήτηση ξεκίνησε πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί θέλουμε το σχήμα να εφαρμοστεί αμέσως και θέλουμε η διάρκεια εφαρμογής του σχήματος να είναι η μικρότερη δυνατή» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Επισήμανε ότι από το σύνολο όλης αυτής της επιχείρησης, υπολογίζεται ότι ο τραπεζικός τομέας θα εγγράψει ζημιές της τάξεως του 21%, δηλαδή η παρούσα καθαρή αξία των ομολόγων θα έχει μειωθεί κατά περίπου 21%. «Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και θέλουμε ή να έχουμε τελειώσει πριν ή να έχει διαμορφωθεί ένα μεταβατικό καθεστώς έως ότου τελειώσουμε» υπογράμμισε τέλος, ο κ. Βενιζέλος.

Εντωμεταξύ, την Πέμπτη το πρωί βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και οι ζημιές που θα προκύψουν για αυτές λόγω της ανταλλαγής τους.

Οι ιδιώτες έχουν τέσσερις επιλογές. Τη μετακύλιση ομολόγων για 30 χρόνια, την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν με νέα και έκπτωση 80%, τη μετακύλιση με μορφή ανταλλαγής 15 ετούς διάρκειας και έκπτωση 80% και τη μετακύλιση ομολόγων με έκπτωση 80%. Οι δυο πρώτες επιλογές φέρουν και την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ads

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις μεταξύ του κλιμακίου του IIF και στελεχών των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως τα τέλη του 2020, επιθυμούν να βρεθεί μια χρυσή τομή, ώστε να μην υποστούν μεγάλες λογιστικές ζημιές από τον τρόπο αποζημίωσης των ομολόγων. Έτσι, επιθυμούν να υιοθετηθεί η ήπια μέθοδος αποτίμησης των ομολόγων που θα αναχρηματοδοτηθούν, η οποία οδηγεί σε διαχειρίσιμες ζημίες. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τελικά εφικτό, μερικές εξ αυτών είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχε συσταθεί με βάση το Μνημόνιο Ι για να ενισχυθούν κεφαλαιακά, αφού θεωρείται μάλλον απίθανο να στηρίξουν τη χρηματοδότηση οι μέτοχοι ή να απορροφηθούν από ισχυρότερες τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στο Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας». Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ είχε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη.

Δείτε επίσης: Αποδέχονται οι γαλλικές τράπεζες επαναγορά ελληνικών ομολόγων

Κόντρα Βραζιλίας – ΕΕ στο ΔΝΤ για την Ελλάδα